Zilver en brons voor Israëlische judoka’s in Parijs

Olympische Spelen in Parijs
Olympische Spelen 2024

Israël heeft op de Olympische Spelen in Parijs de eerste medailles behaald. Judoka’s Inbar Lanir en Peter Paltchik wonnen respectievelijk een zilveren en bronzen plak.

In de klasse voor vrouwen onder de 78 kg verloor de 24-jarige Inbar Lanir in de finale van de Italiaanse Alice Bellandi. Tijdens haar zegereeks won de Israëlische judoka eerder van de Nederlandse Guusje Steenhuis en versloeg in de halve finale Anna-Maria Wagner uit Duitsland. De zilveren medaille van Lanir is het tweede Olympische zilver ooit voor Israël.

Kort daarvoor behaalde judoka Peter Paltchik (32) in de klasse voor mannen tot 100 kg een bronzen medaille. De huidige nummer één van de wereld in zijn gewichtsklasse versloeg Daniel Eich uit Zwitserland in de herkansingen. Ook hij trof op zijn weg naar eremetaal een Nederlander. De 30-jarige Michael Korrel uit Vianen verloor in de herkansing pas na verlenging van de sterke Israëliër.

De winst was een emotioneel moment voor Paltchik en zijn coach Shay Oren Smadga. Orem, de 25-jarige zoon van de coach, diende in het Israëlische leger en werd in juni in Gaza vermoord. “Ik denk dat het mij motivatie en moed gaf, omdat de wereld en vooral mijn land door een hel gaat”, zei Paltchik tijdens een persmoment na afloop van de wedstrijd.

De judoka’s werden tijdens hun wedstrijden op de mat toegejuicht door een groot aantal Israëlische supporters. Hier en daar was ook gejoel te horen, maar dat raakte ondergesneeuwd door de enthousiaste aanmoedigingen vanaf de tribune.

Met het totaal van twee medailles staat Israël in het Olympische klassement nu op de 37ste plaats.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?