‘Zionisme beter niet meer in Frankrijk’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De term ‘zionisme’ zou voor Franse Joden een taboe moeten worden. Dat schrijft de Amerikaanse politieke strateeg Stanley Greenberg in een advies aan de koepel voor Joodse organisaties in Frankrijk (CRIF). Uit zijn rapport: ‘Zionisme wordt gezien als extremistisch en als iets dat vooral bij Israël hoort, niet bij Europa. Het gebruik van de term linkt uw woordvoerders aan wat gezien wordt als een extreem conflict’.

Volgens Greenberg is het beter dat Joden zich uit veiligheidsoverwegingen voortaan als ‘Franse burgers’ uiten. Het advies wordt erg serieus genomen door voorman Robert Ejnes van het CRIF. “We moeten mensen onderwijzen over het zionisme, terwijl we onze boodschap dusdanig aanpassen dat die zo effectief mogelijk over komt”, meent Ejnes. De organisatie denkt er nog over na om de term ‘zionisme’ in de ban te doen. Zo ja, dan zal de band tussen de Franse Joden en de staat Israël er niet slechter op worden, zo stelt Ejnes.

In de afgelopen jaren emigreerde een recordaantal Franse Joden naar Israël, onder meer omdat ze zich in Frankrijk niet langer senang voelen. Dit heeft te maken met het algemene veiligheidsgevoel onder deze Joden. In 2012 en 2015 waren er in Frankrijk aanslagen op een Joodse school in Toulouse en een Joodse supermarkt in Parijs. Ook is het antisemitisme onder met name Franse moslims schrikbarend hoog, zo wijzen onderzoeken uit.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » ‘Zionisme beter niet meer in Frankrijk’