Zweedse Joden kwaad om mogelijk verbod op briet mila

In Zweden zijn de Joodse een islamitische besnijdenis onderdruk komen te staan omdat een van de belangrijkste politieke partijen heeft geopperd dit te verbieden. Het gaat om de Centrumpartij van Annie Lööf, een sociaalliberale middenpartij die de linkse minderheidsregering vanuit het parlement steunt. Partijleden stelden de rituele jongensbesnijdenis bij Joden (briet mila) en moslims onlangs ter discussie. Het partijcongres heeft het nu aangenomen. Bij de Zweedse Joden en moslims is onrust ontstaan.

Het plan werd besproken op een partijcongres in Karlstad. De Centrumpartij (Centerpartiet) had het verbod op de besnijdenis niet bovenaan de agenda van haar jaarlijkse congres staan. De partij wilde vooral een standpunt bepalen over sociale kwesties als meer mogelijkheden voor LHBTIQ’s om bloed te mogen geven en de wettelijke erkenning van een derde geslacht – ofwel mensen die geen man of vrouw zijn. Vervolgens kwam ook het mogelijke besnijdenisverbod ter tafel.

Eerder hadden leider Lööf en de rest van het partijbestuur het voorstel voor een verbod afgekeurd, maar een aantal leden bracht het plan alsnog in stemming. Het partijcongres stemde toen voor met een ruime meerderheid. Lööf zei die uitkomst te betreuren. Ze had contact gehad met Joodse en islamitische leiders in Zweden en stelde dat ze hun kritiek begreep. “Voor ons is het belangrijk de vrijheid van godsdienst te beschermen en daar staan we voor honderd procent achter.”

Voor de Zweedse Joden is de gang van zaken bij de Centrumpartij onacceptabel. “Als dit voorstel werkelijkheid wordt, zal het onmogelijk zijn om nog als Jood of moslim in Zweden te leven’, aldus voorzitter Aron Verständig van de Raad van Zweedse Joodse Gemeenschappen in de krant Expressen. “Ik ben zeer verrast en diep teleurgesteld.” Ook moslimleiders in Zweden zijn ontzet. Zij hameren op de godsdienstvrijheid in Zweden en de garantie die Joden, moslims en andere gelovigen daarmee krijgen.

Vicevoorzitter Anders Jonsson van de Centrumpartij is ook niet blij met de gang van zaken. Wel klinkt hij milder in zijn oordeel dan voorvrouw Lööf. Hij spreekt tegen dat het voorstel was gericht tegen religieuze opvattingen en gelovigen an sich. De oproep tot een besnijdenisverbod was gerelateerd aan kinderrechten en het debat binnen de partij had niets te maken met godsdienst, stelde Jonsson.

De partijtop moet nu vanuit het parlement gaan lobbyen voor een verbod op de Joodse en islamitische besnijdenissen. Als de sociaaldemocraten, groenen en liberalen het zien zitten, zal het streven naar het verbod omgezet worden in een wet. Mogelijk zullen de Zweedse Joden en moslims dan naar de rechter stappen, omdat een dergelijk verbod in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dat voorziet in godsdienstvrijheid.

De Centrumpartij is in Zweden een onbelangrijke speler. Na de verkiezingen van september 2018 ontstond er een parlement waarin geen van de traditionele blokken een meerderheid haalde. Dit kwam door het electorale succes van de rechts-nationalistische Zweden Democraten. Omdat de oude linkse en rechtse partijen niet met die partij wilden samenwerken en er geen brede regering van links en rechts gevormd kon worden, kwam er na een lange formatie een minderheidsregering van sociaaldemocraten en groenen. Deze wordt parlementair gesteund door de Centrumpartij en de Liberale partij.

Lees ook:
Joods centrum Zweden sluit na dreigementen

Een Joods centrum in het noorden van Zweden sluit nadat het antisemitische dreigementen ontving. De leden van de Judisk Föreningen, oftewel Joodse Vereniging, in Umea besloten op een vergadering afgelopen zondag om het gebouw te sluiten en zijn activiteiten te beëindigen. De vereniging ontving dreigende emails en het gebouw werd beklad met stickers van hakenkruizen en met verf-spuitbus aangebrachte leuzen als ‘we weten waar jullie wonen’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Zweedse Joden kwaad om mogelijk verbod op briet mila