Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
100.000ste bezoeker voor Verzetsmuseum

Het Verzetsmuseum Amsterdam heeft zaterdag de honderdduizendste bezoeker van het jaar 2017 over de vloer gekregen. In het museum wordt aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog en aan de vervolging van Joden, Sinti en Roma. Dankzij het Verzetsmuseum Junior, dat in 2013 door premier Mark Rutte geopend werd, is de toeloop naar het museum groter geworden. Niet alleen volwassenen en senioren doen het instituut aan, maar ook jongeren en schoolklassen weten het nu te vinden. De komst van het Verzetsmuseum Junior was een van de wensen van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan, die jarenlang bestuursvoorzitter van het Verzetsmuseum is geweest.

Naast de komst van het kindergedeelte profiteert het museum van de toegenomen belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog onder de bevolking. Ook de aanhoudende groei van het toerisme in Amsterdam heeft ervoor gezorgd dat afgelopen zaterdag de honderdduizendste bezoeker van dit jaar over de drempel liep. Zeker vijftig procent van de bezoekers van het Verzetsmuseum is afkomstig uit het buitenland. Op de reissite Tripadvisor.com waardeert ruim negentig procent van de bezoekers het museum als zeer goed of uitstekend. Voor het einde van dit kalenderjaar verwacht het Verzetsmuseum rond de 107.000 bezoekers te ontvangen. Dat is vierduizend meer dan in 2016. In het jaar daarvoor werden er ook al meer gasten gemeld.

Volgend jaar wil het museum nog verder groeien. De leiding zet in op meer jongeren in de leeftijd van vijftien tot dertig jaar. De verwachting is dat ze zullen afkomen op de tentoonstelling Explosiegevaar! die zal gaan over de aanslag op het bevolkingsregister in Amsterdam in 1943. Een adviesgroep van jongeren is actief betrokken bij de totstandkoming van deze interactieve expositie met bijzondere 3D-audio, die te bezoeken zal zijn vanaf 28 maart 2018. Ook kunnen de jonge lui dan nog terecht in het Verzetsmuseum Junior, dat sinds 2013 een doorslaand succes is. “Die apenkoppen kunnen nog wat over de oorlog leren,” zei Van der Laan indertijd. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X