Nederland niet betrokken bij actie supermarkt Israël

Youtube

De Nederlandse regering is niet betrokken bij een promotieactie van de Israëlische supermarkt Shufersal. Dit schrijft minister Halbe Zijlstra (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. Het bedrijf in Israël heeft een ‘Hollandse maand’ georganiseerd waarbij Nederlandse producten in de schappen liggen en worden gepromoot. Vanuit de Kamer kwam vorige week kritiek over de actie. SP-Kamerlid Sadet Karabulut wilde weten of de Nederlandse overheid Shufersal had geholpen met het vinden van producten. Zijlstra liet eerder weten het mooi te vinden als Hollandse producten in het buitenland worden gepromoot.

Volgens Karabulut is de supermarkt ook actief in Israëlische nederzettingen en als de Nederlandse regering zou hebben geholpen, dan zou dit niet stroken met het ontmoedigingsbeleid om Nederlandse bedrijven te laten investeren in de Westelijke Jordaanoever en de Golan Hoogvlakte. Karabulut wilde van Zijlstra weten of de Nederlandse ambassade had meegeholpen met het vinden van producten in Nederland. Ze stelde er schriftelijke vragen over en maakte er ook een punt van in het Kamerdebat met Zijlstra over de begroting van Buitenlandse Zaken.

De VVD-minister liet uitzoeken wat er gebeurd is. De ambassade in Tel Aviv berichtte hem dat Shufersal hen wel heeft benaderd, maar dan voor het zoeken van mogelijke sponsoren. De ambassade zocht contact met vier bedrijven in Nederland, die allemaal weigerden mee te doen aan de actie. Verder zocht de afdeling inkoop van Shufersal eigenhandig naar Nederlandse producten. Op uitnodiging van de supermarkt ging de ambassadeur wel naar de opening van de actiemaand, in Tel Aviv. Maar al met al heeft de ambassade, en dus de Nederlandse overheid, geen aandeel in de actie zelf, aldus Zijlstra.

Verder heeft de ambassade Shufersal en de vier Nederlandse firma’s geïnformeerd over het ontmoedigingsbeleid. Nederland ontmoedigt bedrijven om te investeren in de zogenoemde ‘bezette gebieden’ en roept niet op tot een boycot. Zijlstra benadrukt in zijn antwoord aan de Kamer dat concerns zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes en dat van een handelsban geen sprake kan zijn. Uit de brief:

‘Het kabinet verwacht van Nederlandse bedrijven dat zij in het buitenland de OESO Richtlijnen voor Multinationale Ondernemingen naleven, waarin de verantwoordelijkheid van bedrijven om mensenrechten te respecteren is opgenomen. In het kader van internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wordt van Nederlandse bedrijven verwacht dat zij op basis van deze eigen verantwoordelijkheid, met inachtneming van de OESO Richtlijnen, tot afgewogen besluiten komen waarover zij bereid zijn publiekelijk verantwoording af te leggen.’

Categorie:

Home » Nieuws » Nederland niet betrokken bij actie supermarkt Israël