Rechter aan zet over varkensvleesbeleid Franse schoolkantine

Israeli salad Bar

Een Franse rechtbank moet deze week een oordeel vellen over het besluit van de burgemeester van Chalon-sur-Saône om een alternatief voor maaltijden met varkensvlees uit scholen te weren. Het besluit van burgemeester Gilles Platret dat Joodse- en moslim leerlingen in zijn gemeente het komend schooljaar geen gegarandeerde varkensvleesvrije optie meer zullen hebben voor de lunchmaaltijd op school, is sinds de dag van zijn besluit afgelopen maart omstreden.

Platret, lid van het centrumrechtse UMP, motiveerde zijn besluit in een brief aan ouders door te stellen dat de weigering om varkensvlees te eten ‘een religieuze kwestie’ is, terwijl Franse scholen juist ‘de principes van het secularisme’ weer moeten omarmen. Het aanbieden van een alternatief op varkensvlees zou volgens de burgemeester een vorm van discriminatie zijn. Van drie andere Franse plaatsen is bekend dat zij hetzelfde beleid op de scholen zijn gaan voeren nadat vorig jaar de partijleider  van het extreemrechtse Front National, Marine Le Pen, dit al aankondigde voor gemeenten met burgemeesters van haar signatuur.

In de 48.000 inwoners tellende plaats in de Bourgogne (nabij Dijon), wonen 2.200 moslims en een onbekend aantal Joden. Er zijn twee synagoges. De gemeente biedt sinds 1984 alternatieven voor varkensvlees in de schoolkantines, zoals ook elders in het land gebruikelijk is. De verwijdering van uiterlijke geloofskenmerken in openbare ruimten is de afgelopen jaren echter een veelbesproken thema geworden in Frankrijk. De Franse minister van Onderwijs, Najat Vallaud-Belkacem, veroordeelt niettemin de plannen van de burgemeester en beschuldigt hem van ‘demagogie’. [bl]

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Rechter aan zet over varkensvleesbeleid Franse schoolkantine