Pro-Palestijnse demo verstoort Tel Aviv a/d Seine

A woman plays paddle ball on a artificial sand beach at "Paris Plages" near a giant photo promoting the "Tel Aviv on Seine" event, in Paris, France, August 13, 2015. Paris' decision to celebrate Tel Aviv on Thursday in its annual beach-on-the-Seine festival has sparked much controversy, with leftist critics branding the event as "indecent" following the death of a baby killed in an arson attack in the West Bank. REUTERS/Pascal Rossignol

Al wekenlang klinkt het anti-Israël geluid door op de sociale media uit Frankrijk. Het festival dat in de woorden van burgemeester Anne Hidalgo van Parijs “de dialoog viert tussen culturen”, wordt donderdagavond dan ook luidruchtig verstoord door 200 pro-Palestijnse demonstranten. Meer dan 300 politieagenten moeten er aan te pas komen om de orde te handhaven.

Op een boulevard langs de Seine is over een strook van 200 meter zeezand uitgestrooid en zijn strandstoelen en parasols opgesteld. Er worden Israëlische specialiteiten en drankjes aangeboden. Bezoekers kunnen zich ook vermaken met spelletjes en in de avond is er een ‘Tel Aviv Beach Party’ met DJ Wal 10. Aan de overkant dragen demonstranten t-shirts met teksten als ‘Free Palestine’ en ‘Boycott Israel’ en zwaaien zij met Palestijnse vlaggen.

Het idee van het Tel Aviv-sur-Seine festival werd afgelopen mei bedacht door Hidalgo en haar ambtgenoot Ron Huldai van Tel Aviv, toen de gemeenteraad van Parijs Israël bezocht. Hidalgo kreeg flinke kritiek te verduren op het plan. Afgelopen woensdag plaatste ze een opiniestuk in Le Monde waarin ze het initiatief toelichtte: “De badplaats, in de hele wereld zeer gewaardeerd, is de eerste stad van de Israëlische oppositie… Tel Aviv blijft een open stad voor allen, ook seksuele, creatieve, progressieve en door het intolerante deel van Israël gehate minderheden,” schreef zij [bl].

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse wereld » Pro-Palestijnse demo verstoort Tel Aviv a/d Seine