Zeldzame vondst papyrus noemt Jeruzalem

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Een geschenk – zo niet uit de hemel, dan toch uit een grot onder de grond – is de vondst van een zeldzaam papyrus-fragment uit de zevende eeuw voor de gebruikelijke jaartelling, geschreven in bijbels Hebreeuws, dat Jeruzalem met name noemt. De vondst komt kort na het aannemen van een omstreden resolutie door de UNESCO, waarin de band van het Joodse volk met Jeruzalem en de heilige plaatsen daar wordt genegeerd.

Archeologen bestempelen de twee regels tekst op de papyrus als een beknopt zakelijk document met de woorden: ‘Van de dienster van de koning, uit Na’arat, vaten wijn, naar Jeruzalem.’

De Autoriteit voor Oudheden, een onafhankelijke regeringsinstelling, zei dat het de vroegst bekende bron was, afgezien van Tenach (de Hebreeuwse bijbel) waarin Jeruzalem in het Hebreeuws wordt genoemd. De andere plaats die in het document wordt genoemd, Na’arat, komt voor in het boek Josjoea (16:7). Jeruzalem was de hoofdstad van het koninkrijk Juda in die periode, ook bekend als de Eerst Tempelperiode.

De Autoriteit voor Oudheden meldde dat het ongewoon goed bewaard gebleven fragment geplunderd was uit een grot in de Woestijn van Judea door een bende rovers van oudheden. Een aantal jaren geleden was het door middel van een ‘complexe operatie’ in handen gekomen van de Autoriteit. De woordvoerster van de Autoriteit ontkent dat het publiceren van het fragment iets te maken heeft met de diplomatieke campagne die Israël voert tegen de UNESCO. Zij noemde het ‘volkomen toevallig’ dat het fragment juist nu in de openbaarheid is gebracht.

Volgens de Autoriteit was het openbaar maken van het document allang gepland om plaats te vinden rond een jaarlijkse conferentie van archeologen in de Hebrew University van Jeruzalem. De conferentie is vandaag begonnen.

Politici in Israël grepen de gelegenheid aan om de ‘absurditeit’ te onderstrepen van de omstreden UNESCO-resolutie, die de heilige plaatsen op en rond de Tempelberg uitsluitend aanduidt met hun Arabische namen.

Israël en zijn bondgenoten beschuldigen de UNESCO van het ontkennen van de diepe historische band van het Jodendom met deze plek. De Verenigde Staten heeft de resolutie veroordeeld als ‘opruiend’.

Premier Netanyahu, die vorige week na het aannemen van de resolutie de Israëlische ambassadeur bij de UNESCO terugriep voor overleg, zei over het papyrus-fragment: “Hier is een brief uit het verleden voor de UNESCO.” Hij wees erop dat het 2.700 jaar oud is en niet geschreven is in het Arabisch, Aramees, Grieks of Latijn, maar in het Hebreeuws.

Categorie:

Home » Nieuws » Zeldzame vondst papyrus noemt Jeruzalem