Monument Sjoa in Boston twee keer beschadigd

Boston Holocaust Memorial
wiki

Deze zomer is het Sjoa Monument in de Amerikaanse stad Boston twee keer beschadigd. De hoofdcommissaris van politie in de stad noemde het een ‘zinloze en beschamende’ daad, in het bijzonder na de neo-nazi bijeenkomst in Charlottesville afgelopen weekend.

De verdachte is een 17-jarige jongen uit een plaatsje in de buurt van Boston. Getuigen zagen hem maandagavond een steen gooien naar het New England Holocaust Memorial, dat bestaat uit zes torens van 16,5 meter hoog. De torens zijn gemaakt van glazen panelen. Een paneel van één van de torens was verbrijzeld, zei de politie.

Toen de politie ter plekke arriveerde net voor zeven uur ‘s avonds, arresteerden zij de tiener die door twee omstanders werd vastgehouden. Hij wordt aangeklaagd wegens opzettelijke en kwaadaardige vernieling van eigendom. De burgerrechtenafdeling van de politie doet nog onderzoek.

“Uiteraard wordt dit soort gedrag niet getolereerd in onze stad,” zei hoofdcommissaris van politie William B. Evens in een verklaring. “En in het licht van de recente gebeurtenissen en onrust in Charlottesville, is het triest om te zien dat een jong iemand kiest voor zulk zinloos en schandalig gedrag.”

De naam van de verdachte werd niet vrijgegeven omdat hij minderjarig is. Hij verklaarde op dinsdag dat hij niet schuldig was. Hij is op vrije voeten gesteld, maar moet uit de buurt blijven van het monument en psychotherapie ondergaan.

Het was de tweede keer deze zomer dat het monument werd beschadigd. In juni werd een 21 jaar oude man voorgeleid wegens opzettelijke vernieling van eigendom. Hij beschadigde een kerk, een synagoge en het monument.

Het monument staat sinds 1995 op het plein voor het gemeentehuis van Boston. Het ontwerp van de architect Stanley Saitowitz is geïnspireerd op elementen die rond het getal zes zijn gebouwd en verwijst uiteraard naar de zes miljoen vermoorde Joden, maar ook naar de zes jaar – van 1939 tot 1945 – dat de Sjoa zijn dodelijkste fase bereikte. Bezoekers kunnen tussen de torens lopen die van onderen zijn verlicht. De miljoenen nummers die op de armen van de slachtoffers van de Sjoa werden getatoeëerd zijn in het glas geëtst en zijn in schaduwvorm op de gezichten van bezoekers te lezen.

De politie vermoed dat het laatste geval van vandalisme in Boston geïnspireerd was door de bijeenkomst van neo-nazi’s en racisten in Charlottesville. Daar droegen neo-nazi’s vlaggen met hakenkruizen, scandeerden antisemitische leuzen en brachten de Hitlergroet.

In de Joodse gemeenschap in Boston kwam het nieuws van de vernieling hard aan, zeker na de gebeurtenissen in Charlottesville.

Categorie:

Home » Nieuws » Monument Sjoa in Boston twee keer beschadigd