Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Khoulani niet vervolgd voor ‘kindermoordenaars’

Het Haagse raadslid Abdoe Khoulani wordt niet vervolgd voor zijn uitspraken over Israëlische scholieren. Die noemde hij op Facebook ‘toekomstige kindermoordenaars’.

Het Openbaar Ministerie is echter van mening dat dit niet strafbaar is. ‘Hoewel deze Facebook-post kwetsend kan zijn voor de scholieren en anderen, is het volgens het OM geen strafbare uiting,’ stelt het OM. Wél vervolgt justitie het raadslid voor belediging van een vrouw uit Utrecht.

Khoulani (Partij van de Eenheid) haalde in juni hard uit naar een groep Israëlische scholieren die op bezoek was bij de SGP-fractie in de Tweede Kamer. “De zionistische terroristen in wording gaan gewoon keurig op bezoek bij de SGP. Dit zijn de toekomstige kindermoordenaars en bezetters,” schreef Khoulani op zijn Facebookpagina.

Hierop deden verschillende mensen en instanties aangifte, waaronder de SGP. Het waren niet alleen aangiftes wegens discriminatie, maar ook voor smaad, laster en belediging. “Het OM heeft de zaak zorgvuldig gewogen en komt tot de conclusie dat de uitlating niet strafbaar is,” zo laat justitie weten.

Volgens het OM beschermt het discriminatieverbod mensen tegen discriminatie op grond van ras, godsdienst of levensovertuiging, seksuele geaardheid, lichamelijke, psychische of verstandelijke handicap. “Iemand een ‘zionistische terrorist’ noemen, of een ‘kindermoordenaar’ of een ‘bezetter’ valt niet onder een van deze noemers.” Als de uitspraak gericht zou zijn op de Joodse afkomst van de scholieren, zou dat volgens het OM wel strafbaar zijn geweest.

Het OM vervolgt Khoulani wél voor belediging van de Utrechtse Anneke Brons. In een ingesproken bericht op Facebook Messenger noemde hij haar onder meer een ‘blonde teef’ en een ‘achterlijk dom wijf’. Zij deed daarop aangifte van belediging.

Op Twitter deelde ze een geluidsfragment van de uitbarsting. “Weet je wat walgelijk is?” schreeuwt hij haar toe: “Die lelijke, lelijke bleke kop van je.”

Khoulani zelf laat intussen op Facebook weten blij te zijn met de uitspraak. “Een harde klap in het gezicht van de terreurverheerlijkers bij de SGP en het CIDI. Je mag kindermoordenaars en bezetters gewoon kindermoordenaars en bezetters noemen. Gelukkig maar…”

Rabbijn Binyomin Jacobs reageerde tijdens een lezing op woensdag op de uitspraak van het Openbaar Ministerie dat Khoulani niet zal worden vervolgd: “En wat te denken van de rechterlijke uitspraak van vandaag, dat de onaanvaardbare en ophitsende uitspraak van de heer Khoulani, die Israëlische jongeren meende te moeten betitelen als “toekomstige kindermoordenaars”, niet onder de noemer discriminatie valt, omdat antisemitisme niet hetzelfde is als antizionisme! Terwijl ieder normaal denkend mens weet dat het verschil tussen antisemitisme en antizionisme flinterdun is, als het überhaupt nog te scheiden valt.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X