Dé online community van Joods Nederland. 8 Heshvan 5779 · 17 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Vier herdenkingen Kristallnacht

Het Centraal Joods Overleg (CJO) en het Comité Kristallnachtherdenking staan op verschillende locaties in Amsterdam stil bij de pogrom die precies 79 jaar geleden plaatsvond.

Khadija Arib, voorzitter van de Tweede Kamer, spreekt op uitnodiging van het CJO in de Portugese Synagoge. Op dezelfde plek vertelt Rolf Kamp over de Kristallnacht, die hij als klein kind zelf heeft meegemaakt. Aansluitend is er een kranslegging bij de Hollandsche Schouwburg, waar de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog Joden verzamelden voor hun transport naar Duitsland.

Het Parool publiceerde vandaag alvast een verkorte versie van de toespraak van CJO-voorzitter Ron van der Wieken, waarin hij onder andere stelt: “Wat het voor het Joodse volk zou betekenen als Israël zou ophouden te bestaan, maakt de Europese geschiedenis duidelijk: dat zou ons op termijn weer terugbrengen in een positie van afhankelijkheid, angst en wanhoop. En mogelijk nog veel erger. Als we antisemitisme basaal definiëren als het streven om het Joodse volk en Joden op grond van hun Jood-zijn kwaad te doen, dan vallen acties om de zelfstandige Joodse staat te doen verdwijnen daar dus onder.”

Voor het Comité Kristallnachtherdenking spreken oud-premier Dries van Agt en Max van den Berg, oprichter van het Nederlands Auschwitz Comité. Ook elders in Nederland wordt de Kristallnacht herdacht. Zo is er in Groningen een fakkeloptocht en houdt activiste Anne Fleur Dekker in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek een lezing.

De Kristallnacht van 1938 geldt als voorbode van de massamoord op Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s. Op instigatie van propagandaminister Joseph Goebbels werden in nacht van 9 op 10 november in Duitsland talloze bedrijven en winkels verwoest, tientallen synagogen in brand gestoken en tienduizenden Joden mishandeld en afgevoerd naar de concentratiekampen Buchenwald, Dachau en Sachsenhausen. 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X