‘9-puntenplan tegen antisemitisme in Amsterdam’

gemeenteraad amsterdam
gemeente Amsterdam

Er moet een plan komen met negen maatregelen tegen het antisemitisme in Amsterdam. Dit willen de vier Amsterdamse oppositiepartijen CDA, VVD, ChristenUnie en FvD. Met zijn vieren dienden ze op woensdagavond een initiatiefvoorstel in in de gemeenteraad. Onderwijs en bewustwording spelen een grote rol in het plan, dat negen maatregelen bevat om Jodenhaat in de hoofdstad tegen te gaan. Het is onduidelijk wat de coalitiepartijen van het plan vinden, maar zij hebben vorig jaar alle het Joods Akkoord (JA) ondertekend, waarin ze beloofden om antisemitisme te bestrijden. Wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks) zei later in de raad nogmaals zijn belofte na te komen. Ook partijgenote burgemeester Halsema staat achter het JA.

Volgens de vier partijen is er een groot gebrek aan kennis over de geschiedenis van de Joden in Nederland. Meer educatie over Joden en het Nederlandse Jodendom staat daarom in hun plan centraal. Zo willen de partijen dat er speciale lespakketten komen voor Amsterdamse scholen die gaan over de Sjoa en de geschiedenis van de Joodse Nederlanders. Ook moet iedere basisschoolleerling verplicht een bezoek brengen aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork (over middelbare scholieren rept het puntenplan niet). Verder moeten er netwerken komen die het gevoel van veiligheid voor Joden in de hoofdstad kunnen vergroten en moeten ervoor gezorgd worden dat de aangiftebereidheid onder Joodse Amsterdammers omhoog gaan. Politie, Justitie en het Rijk moeten tevens aangiftes makkelijker maken voor slachtoffers.

Ook willen de partijen dat het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders het Rijk oproepen een nationale antisemitisme-coördinator aan te stellen. Mogelijk kan er eveneens een Amsterdamse antisemitisme-coördinator komen. De gemeente moet tevens in kaart krijgen in welke stadsdelen het antisemitisme het hoogst is. Verder moet er veel gepraat worden. De partijen willen expertmeetings waarop gevraagd kan worden naar visies over antisemitismebestrijding. Tot slot moet de gemeente Amsterdam volgens het kwartet kijken naar de uitgangspunten van het ‘rondetafelgesprek antisemitisme’ in de Tweede Kamer, dat plaatsvond in september 2018.

De aanleiding voor het 9-puntenplan van CDA, VVD, ChristenUnie en FvD zijn het almaar toenemende antisemitisme in de samenleving en de aanval op het koosjere restaurant HaCarmel.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘9-puntenplan tegen antisemitisme in Amsterdam’