Aanslag synagoge Pittsburgh: elf doden, zes gewonden

Youtube

In de Amerikaanse stad Pittsburgh zijn zeker elf doden gevallen bij een aanslag in de Tree of Life-synagoge. Ze waren allen tussen de 54 en 97 jaar oud. Ook zijn zes anderen neergeschoten en gewond geraakt, waaronder vier politiemensen. De schutter is inmiddels ingerekend, meldde Jason Lando van de politie in Pittsburgh. Volgens zender CBS is de dader Robert Bowers (46) een blanke, gezette man. In de synagoge zou hij antisemitische leuzen hebben geroepen en zou hij ‘alle Joden moeten dood’ hebben geschreeuwd. Volgens de Amerikaanse media verspreidde de man antisemitische berichten en teksten op sociale media.  Hij zou zelf ook gewond zijn en zou zich aan de politie hebben overgegeven. Momenteel wordt hij vastgehouden in het ziekenhuis. Er zouden drie diensten in de sjoel aan de gang zijn geweest toen hij begon met schieten. Er zouden tussen de zestig tot honderd bezoekers in de sjoel aanwezig zijn geweest.

Antisemiet
Bowers zou een overtuigde antisemiet zijn, zo blijkt uit verschillende berichten die de veertiger postte op Gab, een online platform dat populair is onder neonazi’s. Volgens de recherche postte hij geregeld racistische en anti-Joodse berichten op de site. ‘Joden zijn de kinderen van Satan’, zo staat onder andere in zijn biografie op de website te lezen. Een kleine twee uur voor de aanslag, schreef Bowes een haatbericht aan The Hebrew Immigrant Aid Society (HIAS), een Amerikaanse organisatie die Joodse vluchtelingen helpt. ‘HIAS houdt ervan om indringers binnen te brengen die onze mensen vermoorden. Ik kan niet blijven zitten en toekijken hoe zij onze mensen afslachten. De pot op met jullie visie, ik ga naar binnen’, schreef Bowers. Kort daarna verwijderde hij zijn profiel, maar onderzoekers van de politie konden zijn berichten alsnog terugvinden. Uit een ander bericht blijkt dat Bowers kritiek had op president Donald Trump. ‘Trump is een globalist, geen nationalist. Er is geen Make America Great Again zolang er een Jodenplaag is’. Een woordvoerder van Gab heeft afstand genomen van de berichten. De site staat geen enkele oproep tot geweld toe en de redactie is bedroefd om de doden die te betreuren zijn, aldus de zegsman.

Over de synagoge
Na de aanslag werd het gebouw gecontroleerd en veilig gemaakt. Volgens de politie zou de schutter eerst naar binnen zijn gegaan om zijn bloedbad aan te richten. Er zouden op dat moment drie diensten zijn geweest. Hij was gewapend met een semi-automatisch geweer, drie pistolen en drie automatische pistolen. Toen er politie op komst was, zou hij naar buiten gelopen zijn om een vuurgevecht aan te gaan tegen de politieagenten. Vervolgens zou hij weer naar binnen zijn gegaan om door te gaan met het doden van mensen. Bij de synagoge was geen eigen bewaking aanwezig. De synagoge staat in Squirrel Hill, een historische wijk waar als vanouds veel Joden wonen. Gouverneur Tom Wolf van de staat Pennsylvania, waar Pittsburgh in ligt, twittert dat het gaat om ‘een serieuze situatie’ en dat de hulpverlenende diensten ter plaatse zijn om sjoelbezoekers, gemeenteleden en omwonenden te helpen. De burgemeester van Pittsburgh was algauw ter plaatse, maar kon nog niets zeggen totdat er meer duidelijkheid was over de hele situatie, aldus CNN.

Reactie Trump
President Donald Trump reageerde vrij snel. “Mensen in Squirrel Hill moeten beschut blijven,” aldus Trump. “Het lijkt erop dat er meerdere dodelijke slachtoffers zijn. Pas op voor een actieve schutter. God zegene iedereen.” Hij heeft het erover dat de dader de doodstaf zou moeten krijgen. Verder betreurt Trump het dat de synagoge geen bewakers had. “Als ze bewapende bewakers hadden gehad, dan was het aantal slachtoffers waarschijnlijk veel lager geweest.” Later sprak hij op een persconferentie over de tragedie. “Deze valse massamoord is het pure kwaad, moeilijk te geloven en eigenlijk onvoorstelbaar. Onze natie en de wereld zijn geschokt en verbijsterd door het leed. Het was een antisemitische daad. Je zou denken dat dit niet meer mogelijk zou zijn in deze tijd, maar er wordt blijkbaar weinig van het verleden geleerd.” Ook zei hij dat de aanslag niets te maken heeft met de vrije wapenwetten in Amerika.

Doodstraf
Trump riep de Amerikanen op om samen te strijden tegen Jodenhaat. “Het moet worden bestreden, waar het ook verschijnt.” Zijn minister Jeff Sessions van Justitie heeft verklaard dat de dader vervolgd zal worden voor onder meer haatzaaien, racisme en discriminatie. Volgens Sessions kan de schutter de doodstraf krijgen. “Haat en geweld op basis van religie mag geen plaats hebben in onze samenleving,” aldus de minister uit Alabama. Juristen stellen dat de doodstraf, waar president Trump ook al op hintte, moeilijk kan worden in Pennsylvania, een staat die deze strafvorm reeds heeft afgeschaft. Naast Sessions en Trump heeft ook premier Benjamin Netanyahu van Israël van zich laten horen. “Hij ben erg aangedaan door de aanval op de synagoge in Pittsburgh van vandaag,” aldus de premier, die zegt dat de hele bevolking van Israël rouwt om de slachtoffers en naast het Amerikaanse volk staat.

Besnijdenis gaande
Fred Rabner, een lid van de synagoge, zegt tegen de media dat het een ‘hechte gemeenschap’ is, en dat iedereen na de schietpartij rondging om ervoor te zorgen dat hun dierbaren in orde waren. “Iedereen is gewoon wakker geschud en boos,” aldus Rabner. “Het is vreselijk, het is gewoon verschrikkelijk.” De synagoge van de Tree of Life is volgens haar website een conservatieve Joodse gemeente. De synagoge had vandaag een sjabbatdienst om 9.45 uur, zo meldt de website. In het huis van samenkomst houden drie gemeenten diensten. Vanochtend was er nog besnijdenis gaande, aldus de media. In de synagoge komen conservatieve, liberale en vrijzinnige Joden. Verderop ligt een Joods gemeenschapscentrum, waar Joodse bewoners samen activiteiten organiseren en sporten.

Bompakketten
Experts kunnen nog niet zeggen of de aanslag iets van doen heeft met de bompakketjes die een voorstander van president Trump in de afgelopen week verzonden heeft naar prominente critici van de president. Zo ontvingen oud-president Barack Obama en ex-minister Hillary Clinton van Buitenlandse Zaken een bompakket in hun post. Ook waren er pakketten voor acteur Robert de Niro, multimiljonair George Soros en ex-vicepresident Joe Biden. Volgens deskundigen zou het wel kunnen dat er sprake is van copy cat-gedrag. Mogelijk kan de dader van de postbommen met zijn actie de dader van de schietpartij in Pittsburgh hebben gestimuleerd. Bowes had op Gad wel commentaar op de arrestatie van de vermoedelijke dader van de postterreur. Verder is het aantal antisemitische aanvallen in de Verenigde Staten tussen 2016 en 2017 met de helft gestegen. Volgens kenners glijdt Amerika steeds verder af naar een tijdperk van extremisme.

Categorie:

Home » Nieuws » Aanslag synagoge Pittsburgh: elf doden, zes gewonden