Aanstaand Forum-senator: ‘De Joden gingen als makke lammetjes door de gaskamers’

YouTube

Toine Beukering, aankomend senator voor Forum voor Democratie (FvD), verklaart zaterdag in een interview in De Telegraaf dat de Joden tijdens de Sjoa weinig verzet tegen de Duitsers boden en ‘als makke lammetjes’ in de gaskamers terecht kwamen. De ex-brigadegeneraal van Defensie is door zijn partij naar voren is geschoven als de volgende voorzitter van de Eerste Kamer. Hij moet Ankie Broekers-Knol (VVD) opvolgend, die onlangs vertrok en de nieuwe staatssecretaris van Asielzaken werd.

Beukering zegt verder dat hij gefascineerd is door de Sjoa omdat ‘de Joden, zo’n dapper strijdbaar volk, als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werd gejaagd’. De Joodse Nederlanders zouden ‘weinig verzet’ hebben geboden. “Nou, er is heel weinig verzet geweest. Verzet door de Joden. Ontsnappingen. Dat soort zaken. Daar zijn allerlei redenen voor, maar het is een triest verhaal dat nooit meer mag gebeuren,” aldus Beukering. Hij zegt verder dat hij ‘niemand beledigt’ door dit alles zo te stellen. De Sjoa zou hem hebben geïnspireerd om de krijgsmacht in te gaan.

Op Twitter regent het al tweets van afkeuring, ook door Joodse opiniemakers. Esther Voet van het NIW twittert: ‘Beste @BeukeringBg, even voor jouw info, over jouw opmerking ‘makke lammetjes’, vandaag in de @telegraaf. Een artikel uit het NIW.’ Daarbij staat een stel foto’s van een artikel over Joden die verzet boden. Andere twitteraars maken Beukering af, omdat ze vinden dat hij ‘een scheet laat’ op de Joden. Ook wordt er op Twitter gezegd dat de opmerkingen van de FvD’er ‘van de ratten besnuffeld’ zijn.

Verder beweert Beukering dat ook Oekraïne achter de ramp met de MH17 kan zitten. Bij de aanslag overleden in juli 2014 alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders. Lees het hele Telegraafinterview met Beukering hier. Inmiddels heeft PvdA-leider Lodewijk Asscher gereageerd. Hij is boos op de FvD’er. “Ik vind het een ontzettende zak,” zei de sociaaldemocraat in Leeuwarden. “Hij heeft in ieder geval zijn ruiten ingegooid als kandidaat voor het voorzitterschap van de Eerste Kamer.”

Update: Beukering heeft inmiddels spijt betuigd en spreekt van een ‘foute’ opmerking die hij niet had moeten maken. Hij blijf in de race voor het Eerste Kamervoorzitterschap. Analisten geven de nieuwkomer van FvD weinig kans, vanwege zijn uitlatingen over de Joden in de oorlog.

Categorie:

Home » Nieuws » Aanstaand Forum-senator: ‘De Joden gingen als makke lammetjes door de gaskamers’