Aantal Joden wereldwijd gegroeid tot 15,7 miljoen

Israël
maccabigb.org

Het Joodse volk is in het afgelopen jaar gegroeid met honderdduizend nieuwkomers. Het aantal Joden in de wereld komt daarmee uit op 15,7 miljoen. Zeker 46 procent van hen woont in Israël. Andere landen met grote Joodse gemeenschappen blijven de VS, Canada en Frankrijk. Dit meldt het Jewish Agency in Israël.

Rosj Hasjana

De mondiale Joodse bevolking is het afgelopen jaar gestegen tot 15,7 miljoen, terwijl het aantal inwoners van Israël groeide tot 7,2 miljoen. Dat blijkt uit cijfers die het Jewish Agency voorafgaand aan Rosj Hasjana (het nieuwe Joodse jaar) heeft vrijgegeven. Er kwamen zeker honderdduizend nieuwelingen bij. Israël is goed voor 46 procent van het Jodendom in de wereld. Daarbuiten wonen 8,5 miljoen mensen in de diaspora.

Grootste gemeenschappen

Na Israël hebben de Verenigde Staten de op een na grootste Joodse gemeenschap, met ongeveer 6,3 miljoen. Vervolgens komen Frankrijk (440.000), Canada (398.000), Groot-Brittannië (312.000), Argentinië (171.000), Rusland (132.000), Duitsland (125.000), Australië (117.200) en Brazilië ( 90.000). De cijfers zijn gebaseerd op schattingen van proffessor Sergio Della Pergola van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Nederland telt naar schattingen circa 40.000 burgers van Joodse komaf, uitgaande van de inclusiviteitstheorie of de ‘Schrijf van vijf’ van wijlen wetenschapper Ido Abram.

Wet van Terugkeer

De aantallen zijn gebaseerd op ‘zelfidentificatie als Joods en niet als enige andere religie’. Volgens het Jewish Agency in Israël, dat zich bezig houdt met migratie van Joden naar het land, zijn er wereldwijd 25,5 miljoen Joden. Dat wil zeggen: als ook diegenen worden meegerekend die in aanmerking komen voor het verkrijgen van staatsburgerschap onder de Israëlische Wet van Terugkeer, die ten minste één Joodse grootouder vereist.

Joden in de wereld naar spreiding en aantal (Wikipedia)

Lees ook:

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Aantal Joden wereldwijd gegroeid tot 15,7 miljoen