Dé online community van Joods Nederland. 6 Heshvan 5779 · 15 oktober 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Aanval op HaCarmel ‘geen terrorisme’

De aanval op het kosjere restaurant HaCarmel in Amsterdam is geen terreurdaad. Dit heeft het Amsterdamse gerechtshof bepaald. Op 20 december vorig jaar stond een man voor de politierechter voor het kapotslaan van ruiten van het restaurant en het stelen van een Israëlische vlag. De zaak werd doorverwezen naar de meervoudige kamer en hij werd daardoor nog niet veroordeeld. De eigenaren van HaCarmel gingen naar de beklagkamer van het Hof en vroegen of de man, een asielzoeker uit Syrië, kon worden vervolgd voor een terroristisch misdrijf.

Het Hof verwacht niet dat voor de strafrechter kan worden bewezen dat de verdachte handelde vanuit een terroristisch motief, luidt het. Voor het gerechtshof is het belangrijk dat hij de ramen insloeg met een stok en dat hij niets bij zich had om de vlag mee in de fik te steken. Nu duidelijk is dat de verdachte geen terrorist is, gaat de rechtsgang in de meervoudige kamer verder. De man kan worden veroordeeld tot maximaal vijf jaar celstraf wegens diefstal en vernieling. Volgens het Hof geeft zijn er voldoende mogelijkheden voor ‘een juiste straf’, als de man wordt veroordeeld.

Op 7 december 2017 ramde de asielzoeker uit Syrië de ramen in van restaurant HaCarmel. Hij zou dit hebben gedaan vanwege het besluit van president Donald Trump over de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem. De aanval kwam in de Joodse gemeenschap hard aan, onder meer omdat ervaren werd dat de Amsterdamse autoriteiten vrij laat reageerden. Later kwamen er veel steunbetuigingen op gang, onder meer vanuit de landelijke politiek. Het werd weer rustig rond HaCarmel, maar in 2018 werd de zaak opnieuw aangevallen.

  

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X