Acteur Manfred de Graaf – alias Manfred Derman (79) overleden

Manfred de Graaf
Youtube

Acteur Manfred de Graaf is op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend als dokter Hans Lansberg in de komedieserie Zeg ‘ns Aaa. De sitcom was erg populair in de jaren tachtig en begin jaren negentig. De Graaf was sinds begin dit jaar ongeneeslijk ziek, maar hield dit stil voor de buitenwereld. Volgens zijn dochter Fien wilde hij in stilte en ‘als de onaantastbare Manfred’ sterven, zo verklaart ze in De Telegraaf. De acteur had een Joodse achtergrond en kwam daar pas op latere leeftijd achter. Zijn televisie-echtgenote uit Zeg ‘ns Aaa, Sjoukje Hooymayer, stierf dit najaar aan de gevolgen van kanker. Naast in de tv-serie speelde De Graaf ook in Turks fruit en De Lift, films die in de jaren zeventig en tachtig kaskrakers waren.

De Graaf werd in 1939 geboren als de zoon van Manfred Derman, een Joodse diplomaat uit Roemenië. In de Tweede Wereldoorlog werd die vermoord door de nazi’s. Zijn moeder hertrouwde, waardoor de kleine Manfred de achternaam De Graaf kreeg. Hij werd acteur en speelde zowel op televisie als op de bühne. Jaren later ging De Graaf op zoek naar zijn Joodse familiegeschiedenis en ontdekte hij het verhaal van zijn vader. Begin jaren 2000 verleende koningin Beatrix hem toestemming om zijn achternaam te veranderen in Derman. Dat was een belangrijk moment hem, zo vertelt zijn dochter in de krant. “Hij zag het als zijn persoonlijke wraak op de nazi’s, dat het ze niet gelukt is de naam Derman uit te roeien. Met mij kwam er zelfs nog een generatie bij. Diezelfde dag werd ik Fien Derman.”

Zeg ‘ns Aaa was een van de langstlopende en populairste Nederlandse sitcoms. De serie omvatte 212 afleveringen en werd van 1981 tot 1993 uitgezonden door de VARA. Chiem van Houweninge en Alexander Pola schreven aanvankelijk de scripts, later met tekstbijdragen van Marina de Vos, de echtgenote van Van Houweninge. In de serie staat de huisarts en alleenstaande moeder Lydie van der Ploeg centraal met haar zoon Gert-Jan en dochter Nancy. Ze heeft een huishoudster Mien Dobbelsteen die is getrouwd met bouwvakker Koos Dobbelsteen. Lydie, die erg vergeetachtig is, krijgt een relatie met chirurg Hans Lansberg (De Graaf) met wie ze later trouwt. Dochter Nancy vertrekt naar het buitenland en in haar plaats komt de vriendin van Gert-Jan, Pien inwonen.

Categorie: | |

Home » Nieuws » Acteur Manfred de Graaf – alias Manfred Derman (79) overleden