Actie in Tuschinski voor vrijlating gegijzelden

Tuschinski actie bring them home (WhatsApp)

In bioscooptheater Tuschinski is op de laatste dag van het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA) een verrassingsactie geweest van pro-Israëlische activisten. Met spandoeken en flyers attendeerden zij de bezoekers en buitenwereld op het lot van de meer dan 240 Israëlische en buitenlandse gegijzelden in Gaza.

Hoofdkwartier

De actie vond plaats in Tuschinski, omdat daar tijdens het festival het hoofdkwartier van IDFA gevestigd is. Tijdens de opening van IDFA werden bezoekers getrakteerd op antisemitische en anti-Israëlische betogingen van actievoerders van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). Op zondagavond namen pro-Israëlische activisten het heft in eigen hand voor een tegenactie: voor de voorstelling werd een statement voorgelezen, met spandoek met ‘bring them home now’. Ook was er een Israëlische vlag te zien. De betogers werden niet verwijderd en kregen alle ruimte.

Slotavond

‘Na het ontwrichtende pro-Palestijnse protest dat de openingsceremonie van IDFA ontsierde, wilde een collectief van Nederlandse en Israëlische burgers een alternatief presenteren’, schrijven de initiatiefnemers van de actie in Tuschinski. ‘Tijdens de slotavond van IDFA betraden wij het podium om een cruciale boodschap over te brengen: bewustzijn vergroten over de seksuele wreedheden op 7/10 en pleiten voor de onmiddellijke vrijlating van gijzelaars’.

Flyers

Ook waren activisten op zondagavond te zien met spandoeken voor de ingang van Tuschinski. In de zalen werden flyers uitgedeeld met de beeltenissen van de gegijzelden erop, onder wie kinderen en baby’s. Op deze manier willen ze de bezoekers van IDFA erop attenderen dat de meer dan 240 mensen nog steeds niet vrij zijn en in de Gazastrook vastgehouden worden door terreurorganisatie Hamas. Inmiddels circuleren foto’s en een video van de actie in de bioscoop.

Actie in Tuschinski Bring them Home (WhatsApp)
Categorie: | |

Home » Cultuur » Film » Actie in Tuschinski voor vrijlating gegijzelden