Vrijheidsvloot: te land en te water voor gegijzelden Gaza

De Vrijheidsvloot (WhatsApp)

In Amsterdam is op zaterdagmiddag een manifestatie voor het vrijlaten van de Israëlische en andere gegijzelden in Gaza gehouden. De Vrijheidsvloot voer over het water met tientallen bootjes en Israëlische vlaggen. Ook een enkele rondvaartboot voer mee. Langs de kant stonden eveneens veel demonstranten. Ondanks de harde wind en bakken met regen waren er veel mensen aanwezig om te pleiten voor vrijlating van de gegijzelden.

Blauw-wit

De tocht begon rond drie uur ‘s middags halverwege de Prinsengracht, voer door naar de Amstel en eindigde bij het Sjoa-monument op de hoek van de Stopera. Daar vonden toespraken plaats van onder meer journalist Frits Barend, deelraadslid Keren Hirsch (PvdA) uit stadsdeel Zuid en kandidaat-Tweede Kamerlid Diederik Boomsma (NSC). Er waren honderden mensen aanwezig die aandachtig luisterden en met Israëlische vlaggen zwaaiden. Op en rond de Amstel zag het door de regenbuien door blauw-wit.

Waldmann

Ook waren er internationale gasten, zoals Eyal Waldmann, wiens dochter Daniel op 7 oktober door Hamasterroristen werd vermoord. Zij was een van de bezoekers van het Super-Nova dancefestival. Zakenman Waldmann had bewust veel Palestijnen uit de West Bank in dienst en gelooft nog steeds in vrede en co-existentie. “Ook vandaag zijn onze handen uitgestoken voor vrede. Wij willen leren om met elkaar samen te leven,” zegt hij.

Franse regering

Andere sprekers waren Judith Leviner Gross van het Internationale Gerechtshof, Tweede Kamerlid Don Ceder (ChristenUnie) en Valerie Hoffenberg, die namens de Franse regering aanwezig was bij vredesonderhandelingen in het Midden-Oosten. De organisatie was in handen van de actiegroep Bring Them Home Now, die ijvert voor het vrijlaten van alle meer dan 240 gijzelaars die nu in Gaza zijn. Op 7 oktober werden zij door Hamas ontvoerd en sindsdien worden ze op onbekende schuilplekken in de Gazastrook vastgehouden.

De wereld zwijgt

Over de situatie van de gegijzelden zegt de organisatie in een persbericht: ‘Er is al 41 dagen niets over hun lot bekend en we vrezen niet alleen voor hun welzijn maar zelfs voor hun levens. Dinsdag hoorden we over de dood in gevangenschap van de pas negentienjarige Noam Marziano en we vrezen dat anderen hetzelfde lot staat te wachten. De wanhoop van hun families en vrienden is groot en de tijd dringt! Tegelijkertijd is er in de Nederlandse media nauwelijks aandacht voor de gegijzelden. Ook het Rode Kruis kan geen informatie verstrekken. En de wereld zwijgt!’

Rondvaartboot van de Vrijheidsvloot (WhatsApp)
Categorie:

Home » Nieuws » Vrijheidsvloot: te land en te water voor gegijzelden Gaza