Halsema bezorgd om antisemitisme
Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks-PvdA) van Amsterdam zegt zich zorgen te maken over polarisatie en antisemitisme in haar gemeente. Dat heeft ze verteld in Nieuwsuur. Ze constateert dat Jodenhaat is gegroeid sinds de terreuraanval van Hamas op Israël van 7 oktober. Naar eigen zeggen merkt ze ‘dat de machteloosheid en het verdriet groot zijn’. Critici vinden dat Halsema krokodillentranen huilt.
Moslimhaat
Halsema voelt zich ‘heel verantwoordelijk’ omdat de meeste Joodse Nederlanders in Amsterdam wonen. “En ik had eigenlijk die cijfers [verwijst naar onderzoek van het CIDI over groeiend antisemitisme, red.] niet nodig om te weten dat dit gaande is en is verhevigd sinds 7 oktober. Veel Joodse Amsterdammers voelen zich onveilig en geïntimideerd. In klaslokalen, op de universiteit, als ze hun huis verlaten.” Tegelijkertijd zegt ze dat de moslimhaat in Mokum is toegenomen en dat ze zich daar ook zorgen om maakt.
Brief aan Rutte
Onlangs nam de gemeenteraad een motie aan die het college van burgemeester en wethouders oproept om te ijveren voor een staakt-het-vuren in Gaza. Daarom stuurde Halsema een brief aan demissionair premier Mark Rutte (VVD) met een oproep om te werken aan zo’n staakt-het-vuren. In de brief schrijft ze dat ‘de emoties in de stad groot zijn’ en dat mensen ‘bang’ zijn. Via het schrijven deed ze een oproep aan Rutte om te helpen om Amsterdammers met elkaar te verbinden. De VVD-premier heeft er nog niet op geantwoord.
Uitleggen
Dat de gemeenteraad eigenlijk niet bevoegd is om zich met internationaal beleid bezig te houden, daar is Halsema zich bewust van. Ze kan het uitleggen. “De gemeenteraad realiseerde zich dat het ongewoon is dat je als stad doet alsof je een internationale organisatie bent. Maar de emoties over het conflict hebben zich diep genesteld in de stad en leiden tot polarisatie. Je ziet dat er in de stad een enorm verlangen is om niet met twee maten te meten en om in het bestuurlijk handelen altijd de mensenrechten centraal te stellen.”
Krokodillentranen
Critici stellen dat Halsema krokodillentranen huilt. Ze riep immers zelf op om Israël hard te veroordelen. Auteur Leon de Winter schrijft op X: ‘Ik respecteer je mening, Femke, en ik deel die zelfs: staakt-het-vuren nu! Maar er zijn twee problemen: Israël wil dat de gegijzelden terugkeren naar hun families, en Hamas wil diezelfde gegijzelden (onder wie kleuters, jonge vrouwen en bejaarden) vasthouden. Er is een elegante oplossing die zowel Israël als Hamas tevreden stelt: 240 burgemeesters nemen de plaats in van de gegijzelden’.
Uitruil mogelijk
De Winter vervolgt: ‘Die Israëlische gegijzelden keren terug naar Israël, en Hamas behoudt gegijzelden: 240 westerse burgemeesters. Op deze simpele wijze maken de burgemeesters een staakt-het-vuren mogelijk. Jij, Aboutaleb, Sharon Dijksma, er zullen er nog wel een paar zijn in Nederland en buitenland die het staakt-het-vuren mogelijk willen maken. Neem het voortouw, vraag je collega’s om dit te doen. A mayor for a hostage!’
Auschwitz-reis
Deze herfst ging Halsema met een groep jongeren van verschillende komaf naar Auschwitz. De reis maakte indruk op haar en de jongelui. Het is de bedoeling dat de deelnemers meer begrip krijgen voor elkaar en over wat er in de bange jaren ’40-’45 is gebeurd. Stadszender AT5 ging mee naar Polen en maakte een verslag van de burgemeester op reis naar Auschwitz. Ook Joodse prominenten zoals Chantal Runne-Suissa waren van de partij.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren