Halsema: ‘Israël verdient harde kritiek op schenden mensenrechten’

Halsema (beeld: YouTube, gemeente Amsterdam)

Burgemeester Femke Halsema (GroenLinks-PvdA) van Amsterdam maakt zich zorgen over empathie en tolerantie in de stad. Door de oorlog tussen Israël en Hamas zijn de spanningen in de hoofdstad opgelopen. Tegelijkertijd zegt de politica: “De Israëlische regering verdient harde kritiek op het schenden van mensenrechten en het internationale recht in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever.”

Niet negeren

Halsema deed haar uitspraken donderdagavond op het Vrijdenkersfestival. “Ik kan de situatie in Israël en Gaza niet negeren, en het effect dat dit heeft op Amsterdam en andere steden. De stad heeft de brute aanval van Hamas-terroristen veroordeeld. Maar ook vraagt de stad aandacht voor de erbarmelijke situatie van de bevolking in Gaza en levert Amsterdam humanitaire hulp,” aldus de GroenLinks-PvdA politica.

‘Joodse mensen’

Volgens Halsema ‘verdient Israël harde kritiek op het schenden van mensenrechten en het internationale recht in Gaza’. “Maar Joodse mensen, hier en elders, kunnen niet de schuld krijgen van wat de Israëlische regering doet. Zij verdienen empathie. Zij voelen zich kwetsbaar,” zei de burgemeester, die stelde dat het niet veroordelen van Hamas voor Joden pijnlijk is.

Pijnlijk

Halsema verwees ook naar de omstreden demonstratie van de extremistische moslimorganisatie Hizb ut Tahrir, op het Plein 40-45, zondag. Daar werd onder meer ‘From the river to the sea, Palestine will be free!’ en ‘een oemma, één vlag, één leger, één oplossing’. Beide leuzen zijn antisemitisch te noemen volgens de internationale antisemitismedefinitie (IHRA) en de laatste refereert aan de nazi-leus: ‘Ein reich, ein Volk, ein Führer’.

Demonstratievrijheid

Ondanks dat op de Hizb ut Tahrir-demonstratie antisemitische leuzen te horen waren, komt Halsema op voor het recht om vrij te mogen demonstreren in Amsterdam. Ook extremisten mogen dat, wat haar betreft. Wel zegt ze te willen strijden tegen antisemitisme. Ze riep iedereen op die sympathie voelt met de Palestijnen om ook empathie te tonen met Joden. “Maak alsjeblieft onderscheid tussen de Israëlische regering en Joodse mensen.”

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Halsema: ‘Israël verdient harde kritiek op schenden mensenrechten’