Van Weezel verlaat Facebook: ‘Ik heb er genoeg van’

Natascha van Weezel (NPO)

Mediapersoonlijkheid Natascha van Weezel verlaat Facebook, zij het voorlopig. Na twee weken van gescheld heeft ze er genoeg van, zo schrijft ze, doelend op de periode sinds 7 oktober. De filmmaakster voelt zich aangevallen van twee kanten: de Joodse en islamitische. Ze is er naar eigen zeggen ‘klaar mee’. Of Van Weezel ook andere social media-kanalen verlaat, is onduidelijk. Wel is ze ‘met iets bezig’, zo schrijft ze op Facebook.

Klaar mee

Het is genoeg. Einde. Over en uit. Natascha van Weezel stopt vooralsnog met Facebook, zo schrijft ze in een post. ‘Ik wil niets anders dan een betere wereld en daar doe ik alles voor wat ik kan. Maar nu ik aan de ene kant steeds word uitgescholden voor facistische zionist omdat ik Israël geen genocidale staat wil noemen en aan de andere kant belachelijk word gemaakt omdat ik een vredesduif deel en ‘mijn Palestijnse vrienden’ toch nooit vrede willen, ben ik er klaar mee’.

‘Ik ben met iets bezig’

Van Weezel trekt haar conclusies en kan er even niet meer tegen. ‘Ik vertrek voorlopig van Facebook want ik wil me niet laten meeslepen in eindeloze discussies. Ik meld me hier wel weer in rustiger tijden, of als ik iets constructiefs te melden heb – ik ben met iets bezig. Wees een beetje lief voor elkaar’. Haar post leverde 361 likes en andere emoji’s als reacties op. Tegelijkertijd kwamen er 155 opmerkingen binnen onder de post de mediapersoonlijkheid.

Verrot schelden

De reacties van haar Facebook-vrienden zijn medelevend te noemen. Van ‘dit vind ik verbijsterend’ tot aan ‘volledig begrijpelijk’ en van ‘sterkte, vreselijke tijden’ tot aan ‘doodsangst maakt mensen niet vriendelijker’, de bijval is alom. Kunstenaar Joram Baruch schrijft: ‘Laat je niet de mond snoeren, hoe moeilijk dat ook is’, en Diederik Prak tikt op: ‘Mijn hart breekt bij het lezen van je besluit. Tegelijk word ik woedend over de reden: de bagger die jij over je krijgt uitgestort. Dat is tegenwoordig blijkbaar bij sommigen? velen?, om je te doen gelden de ander verrot schelden’.

Twitter

Ook op Twitter deelt Van Weezel wat ze tegenkomt. Daar gaat het om reacties op Facebook van voornamelijk jonge moslims die antisemitische taal uitkramen en willen dat ‘een wereldleider opstaat’ die ‘dat Israël van de kaart veegt’.

In talkshows

Sinds een kleine twee dagen is al niets meer van Van Weezel op Facebook vernomen. Vanaf het uitbreken van de oorlog in Israël, op 7 oktober, is ze in talkshows op tv geweest om haar gevoelens over de situatie aldaar te uiten. Ook trad ze op in andere media en schreef ze haar column in Het Parool. Op sociale media werd zij aangevallen aan uitgedaagd, zo blijkt. Nu is het even voorbij op dat front. Van Weezel hoopt mogelijk terug te keren als de storm in Israël weer is gaan liggen.

Derde generatie

Natascha van Weezel werd in 1986 geboren uit de Joodse journalisten Max van Weezel en Annet Bleich. In 2007 debuteerde ze op twintigjarige leeftijd met het boek Magere Jaren en in 2012 studeerde ze af aan de Film- en Televisieacademie als scenarioschrijver met de korte fictiefilm Lost&Found. Meteen daarna kreeg Van Weezel de kans om in samenwerking met de NCRV en Selfmadefilms de documentaire Elke dag 4 mei (2014) te maken. Ook schreef zij het boek De derde generatie over hetzelfde onderwerp: kleinkinderen van Holocaust-overlevenden.

Columns

In 2015 gingen vader en dochter Van Weezel aan de slag als columnisten bij Jonet.nl. Bijna een jaar lang schreven de twee brieven naar elkaar over de politiek, hun Joodse leven en dagelijkse besognes. De column werd goed gelezen en kreeg ook waardering. Eind 2015 stapten ze over naar dagblad Trouw, waar ze de formule van Jonet.nl doorzetten. Inmiddels heeft Natascha van Weezel een column in Het Parool, waarin ze schrijft over haar maatschappelijke gedachten en dagelijkse besognes. Met regelmaat is ze te gast op televisie in onder andere de grote talkshows.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Cultuur » Showbizz » Van Weezel verlaat Facebook: ‘Ik heb er genoeg van’