Amsterdam vervangt Israëlische vlag voor ‘vredesvlag’

Vredesvlag op de Stopera, rechts (AT5)

De gemeente Amsterdam heeft de Israëlische vlag op de Stopera vervangen voor de internationale vlag van de vrede. Nadat burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) op maandag de vlag van Israël had uitgehangen, kreeg zij kritiek, onder andere van de gemeenteraadsfractie van DENK.

‘Eén dag’

Volgens de gemeente werd de Israëlische vlag voor slechts één dag gehesen. ‘Samen met Amsterdammers is het college enorm aangedaan door het brute geweld van Hamas tegen onschuldige burgers’, klonk het nog. Op zondag maakte Halsema bekend dat de vlag in top zou gaan, wat haar op kritiek kwam te staan van de lokale DENK-afdeling.

‘Alle Amsterdammers’

DENK-voorman Sheher Khan vond dat ook de Palestijnse vlag zou moeten wapperen, vanwege de slachtoffers aan Palestijnse zijde. Opvallend genoeg is vandaag de internationale vlag voor vrede gehesen. Naast de steunbetuiging voor de onschuldige slachtoffers die het conflict heeft gemaakt is de vlag ook een steunbetuiging vanuit de gemeente ‘aan alle Amsterdammers die meeleven of door de situatie in angst en onzekerheid verkeren’, zo weet AT5.

Kritiek

De vredesvlag blijft voor de rest van de week hangen, maar krijgt nu weer kritiek vanuit pro-Israëlische hoek. Volgens critici is het een verkeerd signaal en zou Halsema zijn gezwicht voor DENK. De burgemeesters van de andere grote steden hebben de Israëlische vlag überhaupt niet uitgehangen, mogelijk uit angst geen risico te willen lopen op rellen in de stad of aanvallen op hun gemeentehuis.

Lees ook:

Categorie:

Home » Nieuws » Amsterdam vervangt Israëlische vlag voor ‘vredesvlag’