Joodse graven in Lekkerkerk vernield

Vernielde begraafplaats Lekkerkerk (M. Kuiler)

Grafstenen op de Joodse begraafplaats van Lekkerkerk zijn omgeploegd en vernield. Dat meldt het AD. Twee zerken zijn van hun sokkel gerukt en een ervan is in tweeën gebroken. Volgens de beheerder kan deze vorm van vandalisme niet los worden gezien van de oorlog in Gaza tussen Israël en Hamas. Geen van de omwonenden heeft gezien wie de graven heeft vernield.

Verbijsterd

In de krant spreekt voormalig beheerder Eduard Huisman. Hij is verbijsterd en zegt: “Of deze actie nu uit extreemrechtse of moslimhoek komt: je blijft met je poten van andermans graf af.” De Joodse begraafplaats van Lekkerkerk telt zeven graven, die makkelijk over het hoofd kunnen worden gezien. Toch zijn er twee vernield, de graven van Beligje en Mozes van der Heim die meer dan honderd jaar terug in het dorp leefden. De begraafplaats is gesticht in 1886.

Gaza

“Het is moeilijk om dit los te zien van de onrust in Gaza. Het baart me zorgen dat, indien het zo blijkt te zijn, de oorlog in Israël zich verspreid heeft naar landen in Europa die niets met dat conflict te maken hebben,” zegt Huisman tegen het AD, die zich niet uit het veld laat slaan. “Ze proberen ons te pakken door onze graven te schenden. Maar we laten ons niet pesten. Wij Joden zijn net als een ei: hoe langer je het kookt, hoe harder het wordt.”

Aangifte doen

Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) beheert 250 begraafplaatsen in heel Nederland, waarvan de kleine Joodse begraafplaats van Lekkerkerk er eentje is. Een woordvoerder laat weten dat er aangifte wordt gedaan tegen de vernieling. “We gaan aangifte doen van het slopen van de grafstenen bij de politie. We hebben 250 Joodse begraafplaatsen in beheer. Dit is de eerste plek waarvan we horen dat er graven kapot gemaakt zijn. Ik hoop dat het daarbij blijft.” De politie Haaglanden gaat onderzoek doen.

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse graven in Lekkerkerk vernield