Joodse begraafplaats Loppersum krijgt bescherming tegen hondenpoep

JCK

De opgeknapte Joodse begraafplaats van het Groningse dorp Loppersum krijgt er een afsluitbaar hek met een beukenhaag bij. Dit is nodig tegen onwelkome bezoekers, zoals baasjes die hun honden op de begraafplaats laten poepen en plassen. Mensen moeten niet zonder meer over de rustplaats kunnen lopen, meent beheerder Willem Fokkens in het Dagblad van het Noorden (DVHN). “Als stichting hebben we besloten geld op tafel te leggen en een haag en een hek met een slot te plaatsen. Zodat de rustplaats beter wordt beschermd en niet iedereen er zomaar kan komen.”

Ongeveer tien jaar geleden werd de begraafplaats in Loppersum door iemand uit Delfzijl ontdekt. De rustakker lag toen braak. De gemeente bezet de helft van het terrein en de eigenaar van het aangrenzende pand bezat de andere helft. De plek werd van 1863 tot 1886 gebruikt en raakte daarna langzaamaan in verval, omdat de lokale Joodse gemeenschap zijn doden op een andere plek ging begraven. De grond van de oude begraafplaats werd door de gemeente verkocht. Stenen verdwenen en uiteindelijk raakte de begraafplaats uit beeld.

Na de ontdekking bekommerde de Stichting Historie Joods Groningen zich om de vervallen geraakte begraafplaats. Hij werd opgeknapt en beheerder Fokkens van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) kreeg de plek onder zijn hoede. Hij beheert een aantal Joodse begraafplaatsen in het noorden. In 2013 kwam er een gedenksteen met 23 namen erop van Joden die hier, volgens sporenonderzoek, begraven moeten liggen. De gemeente Loppersum en de eigenaar van het aangrenzende gebouw gaven ook alle medewerking.

Nadat de begraafplaats was opgeknapt, kwam er geen omheining. Nu komen er dus een afsluitbaar hek en een beukenheg bij. Fokkens tegen de krant: “Mensen laten er zelfs hun hond uit. Dat kan dus niet.” Het was soms echt een bende op die plek, aldus de beheerder. “Dat moet door de te nemen maatregelen snel verleden tijd zijn. Een omheining rond een Joodse rustplaats is overigens ook gewenst uit religieuze overwegingen, maar in dit geval wordt die ook en vooral geplaatst om de plek netjes te houden en uit respect voor de mensen die daar liggen.” Eerder zijn Joodse begraafplaatsen in de provincie Groningen vernield of geschonden. Mogelijk kan de omheining dit ook voorkomen.

Gedenksteen in Vlagtwedde, een week na mysterieuze grafschennis
Een week na de grafschennis op de Joodse begraafplaats van Vlagtwedde is op dezelfde plek een gedenksteen voor drie Joden geplaatst. Het gaat om Joden die op de begraafplaats liggen, maar waarvan niet duidelijk is waar precies. De plaatsing van de speciale steen was al langer gepland. Die wordt nu overschaduwd door de grafschennis die vorige week plaatsvond. Een graf werd geschonden. Waarschijnlijk heeft iemand geprobeerd het graf leeg te roven.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Joodse begraafplaats Loppersum krijgt bescherming tegen hondenpoep