‘Nazi-oma’ (96) maakt zich tevergeefs uit de voeten

YouTube

In Duitsland is een 96-jarige verdachte van oorlogsmisdaden door de politie aangehouden, omdat ze vlak voor aanvang van haar proces op de vlucht was geslagen. Het gaat om Irmgard Furchner, die donderdag voor de rechter moest verschijnen op verdenking van medeplichtigheid aan de moord op 11.000 concentratiekampgevangenen in het kamp Stutthof. De ‘nazi-oma’, die in een verpleeghuis woont, stapte vlak voor de rechtsgang in een taxi met een onbekende bestemming. Haar hangt een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd. De Duitse Openbaar Aanklagers zetten alles op alles om de nog in leven zijnde oorlogsmisdadigers en kampmoordenaars op te sporen en berechten.

Wachtende zaal
De 96-jarige dame verliet haar woning in Quickborn, dat in de deelstaat Schleswig-Holstein ligt, ‘s ochtends in onbekende richting, aldus rechtbankwoordvoerster Frederike Milhoffer donderdag. “Ze nam een ​​taxi.” De bestemming bleek een metrostation in Norderstedt aan de rand van Hamburg te zijn. Ondertussen zaten meer dan vijftig journalisten en toeschouwers, twaalf vertegenwoordigers van de dertig mede-eisers, de advocaat en andere procespartijen te wachten in de rechtszaal. Die is speciaal ingericht in een industrieel gebouw. Het was de bedoeling om de aanklacht aan het begin van het proces voor te lezen, maar de verdachte verscheen niet in de zaal in het plaatsje Itzehoe. Justitie ging er van uit dat de vrouw te broos was en dat ze daarom niet uit haar verzorgingstehuis zou ontsnappen.

Klopjacht
De politie zette een kleine klopjacht in om de hoogbejaarde Furchner te vinden en trof haar vermoedelijk onderweg in de taxi aan. Ze werd in de boeien geslagen en afgevoerd naar het bureau, waar ze vast zit om haar proces onder dwang te kunnen bijwonen. De vrouw wordt verdacht van medeplichtigheid op de moord van 11.000 kampgevangenen van concentratiekamp Stutthof. Ze werkte daar als typiste. Omdat ze destijds minderjarig was, zal ze nu door de jeugdrechter worden berecht. In totaal staan er 27 belangrijke hoorzittingen gepland. De rechtszaak duurt tot juni 2022. Volgens het centrale kantoor in Ludwigsburg, dat verantwoordelijk is voor het onderzoek naar nazi-misdaden, stierven ongeveer 65.000 mensen in Stutthof en zijn subkampen, – evenals tijdens de dodenmarsen aan het einde van de oorlog.

Verontwaardiging
Joodse organisaties van overlevenden spreken schande van de gang van zaken in Duitsland en vragen zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen. Het Internationaal Auschwitz Comité heeft zijn verontwaardiging geuit over de ontsnapping. “De vlucht van de verdachte is een cynische minachting tegenover de overlevenden, maar ook tegen de rechtsstaat,” zei uitvoerend vice-president Christoph Heubner in Itzehoe. Deze houding van stilte, minachting en vernietiging is precies de houding die inherent was aan de SS. De Duitse Justitie had moeten nadenken over de mogelijkheid dat Furchner haar verpleeghuis zou kunnen ontvluchten. Ze had moeten worden vastgehouden en naar de rechter gebracht moeten worden, zei Heubner tegen de Jüdische Allgemeine.

Hoop op gerechtigheid
Heubner vindt deze situatie Duitsland onwaardig. De overlevenden schudden het hoofd over de ontsnappingspoging en hopen nog steeds op gerechtigheid middels het proces. Ook Efraim Zuroff van het Simon Wiesenthal Centrum uitte kritiek. “Een paar weken geleden diende Irmgard F. bij de rechtbank een verzoekschrift in om haar proces om medische redenen te annuleren, maar gezien haar verdwijning vanmorgen, lijkt haar motief te zijn geweest om gerechtigheid te omzeilen. In de gegeven omstandigheden zou ze dienovereenkomstig moeten worden gestraft’, aldus Zuroff. De rechtsgang wordt op 19 oktober voortgezet en moet in juni volgend jaar afgerond zijn.

Nazi-opa’s en -oma’s’
Eerder dit jaarbesloten Duitse aanklagers een honderdjarige Duitse man te vervolgen voor zijn betrokkenheid bij 3.518 moorden. Hij zou bewaker zijn geweest in concentratiekamp Sachsenhausen. Ook een afgelaste zaak tegen een oud-nazi die in Amerika woonde en naar Duitsland werd uitgezet, doet deed opwaaien. De Duitse Openbaar Aanklagers zetten alles op alles om de nog in leven zijnde oorlogsmisdadigers en kampmoordenaars op te sporen en berechten. Hoogbejaard of niet, niemand mag zijn verdiende straf ontlopen als blijkt dat hij of zij schuldig is, aldus Duitsland. In de afgelopen jaren werden veel ‘nazi-opa’s en -oma’s’, zoals ze in Duitsland vaak gekscherend worden genoemd, in hechtenis genomen en berecht. In sommige gevallen kwam daar levenslange celstraf uit. De meesten overlijden in hun cel.

https://www.youtube.com/watch?v=2vOyYVH0Ra8

Lees ook:
Amerika zet oud-kampbewaker (95) uit naar Duitsland, dat hem niet zal vervolgen

De hoogbejaarde Friedrich Karl Berger is volgens het Amerikaanse rechtssysteem actief geweest in concentratiekamp Neuengamme en diende daarom te worden uitgezet naar zijn voormalige moederland Duitsland. In een medisch transportvliegtuig van het Amerikaanse leger werd de man naar Frankfurt vervoerd, waar hij zaterdag op het vliegveld arriveerde. Tot aan zijn vlucht had hij een vrij anoniem leven geleid in de staat Tennessee. De kans dat de verdachte ook zal worden berecht is echter klein.

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Nazi-oma’ (96) maakt zich tevergeefs uit de voeten