Concertgebouw laat Jerusalem Quartet toch spelen

Jerusalem Quartet (beeld: Jerusalem Music Centre, YouTube)

Na grote commotie over het niet doorgaan van twee concerten van het Jerusalem Quartet in het Koninklijk Concertgebouw, heeft de directie besloten deze toch door te laten gaan. Het strijkkwartet uit Israël zal zaterdagavond alsnog op de planken staan. Eerder besloot het bestuur anders uit angst voor protesten van anti-Israëlgroepen. Er kwam een storm van protest en daarom werd het besluit om de concerten te verplaatsen werd teruggedraaid.

‘Met aangescherpte veiligheidsmaatregelen, aangepaste bezoekersstromen en een aangepaste aanvangstijd is het mogelijk de veiligheid van medewerkers, bezoekers en musici bij dit concert alsnog te waarborgen. Om het concert voor iedereen toegankelijk te maken zal het via een stream te volgen zijn via de website van Het Concertgebouw’, zo maakt de directie bekend op de site van het Koninklijk Concertgebouw. Het optreden van donderdag is desalniettemin niet doorgegaan, want daardoor kwam het besluit te laat.

Algemeen directeur Simon Reinink zegt: “Ieder concert moet kunnen doorgaan. Het Concertgebouw staat vol achter zijn missie om iedereen te verbinden en te verrijken met sublieme muziek, ongeacht achtergrond, religie, cultuur of welk onderscheid dan ook. We moeten blijven opkomen voor de vrije samenleving die we willen zijn. Iedere dag weer.” Eerder hadden politici en opiniemakers in het publieke debat en op sociale media afkeuring laten blijken over het bestuit.

Het Concertgebouw besloot dinsdag om de optredens van het Jerusalem Quartet van 16 en 18 mei te verplaatsen wegens de veiligheidssituatie. ‘Met name speelde daarbij een rol dat er tegelijkertijd in de Grote en de Kleine Zaal concerten stonden gepland, waardoor met een vol gebouw de veiligheidssituatie precair zou kunnen worden in geval zich ongeregeldheden zouden voordoen’, aldus de directie in het persbericht.

De recente ongeregeldheden in en om de Universiteit van Amsterdam waren de directe en enige aanleiding om dit besluit te nemen, aldus de leiding van het prestigieuze muziekhuis. ‘Het Koninklijk Concertgebouw vond het risico te groot. Bij deze beslissing speelde uitsluitend de veiligheid een rol. Met de nu aangepaste veiligheidsmaatregelen, bezoekersstromen en aanvangstijd kan het concert van 18 mei alsnog doorgang vinden’.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Cultuur » Concertgebouw laat Jerusalem Quartet toch spelen