Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Joodse komiek voert actie tegen Twitter

Nadat hij zes maanden lang meldingen van haat-tweets naar Twitter had gestuurd zonder antwoord te krijgen, besloot de Joods-Duitse komiek Shahak Shapira de betreffende commentaren op de stoep van het bedrijf te schilderen, zo meldt de Jewish Chronicle in Londen.

Shapira gebruikte een verfspuitbus om dertig niet weggehaalde haat-tweets op de stoep van het hoofdkantoor van Twitter in Hamburg aan te brengen. Hij ging over tot deze daad van protest nadat Twitter had geweigerd de racistische, homofobische en antisemitische berichten te verwijderen ondanks dat het al zes maanden lang berichten had ontvangen over deze tweets.

Shapira gebruikte mallen om de scheldberichten afgelopen vrijdag op straat te schilderen voor de deur van het sociale mediabedrijf. Onder de commentaren waren kreten als ‘Judenschwein'; ‘N***ers zijn een pest voor onze samenleving'; ‘laten we samen wat Joden gaan vergassen'; ‘homo’s naar Auschwitz’ en ‘We hebben een Endlösung nodig voor de moslims in Duitsland’.

In een video (zie onder dit bericht) die Shapira over zijn actie maakte, zegt hij dat hij ‘ongeveer 450 haat-commentaren aan Twitter en Facebook’ heeft gerapporteerd in de afgelopen zes maanden. “De uitspraken die ik heb gerapporteerd waren geen beledigingen of grappen, maar absoluut serieuze dreigementen van geweld… dingen die niemand zou moeten zeggen en die niemand zou moeten lezen,”aldus Shapiro.

Hij vertelde dat hij ongeveer 150 commentaren bij Facebook heeft gerapporteerd, dat ongeveer tachtig procent daarvan binnen een paar dagen heeft verwijderd. Op de meer dan driehonderd tweets die hij rapporteerde bij Twitter, ontving Shapira slechts negen antwoorden… in elk daarvan stond dat de regels van Twitter niet waren overtreden. “En dat was alles. Alle andere rapportages bleven onbeantwoord. Dus dacht ik ‘okay, als Twitter mij dwingt om deze dingen te zien, dan moeten zij ze ook zien.”

Shapira koos de dertig ergste tweets en spoot die op straat buiten het kantoor. Om hun kantoor binnen te gaan, moesten de werknemers door het gebied lopen dat met die tweets was bespoten en, zoals Shapira zei “ze zullen dan naar alle mooie tweets moeten kijken die hun bedrijf zo graag negeert.” De actie trok veel aandacht. Er kwam politie, maar die ging snel weer weg zonder arrestaties te hebben verricht.

Shapira haalde de media al afgelopen januari met zijn project ‘YOLOcaust’ waarin hij foto’s die hij had gemaakt van mensen die zich respectloos gedroegen bij het Sjoa-monument in Berlijn monteerde in echte foto’s van slachtoffers van de Sjoa. De mensen die op de plaatjes stonden, konden zich laten verwijderen als zij Shapira een berichtje stuurden met de tekst ‘undouche me’ (‘onthufter mij’).

Afgelopen vrijdag, wat later in de ochtend, verwijderden schoonmakers de tweets die recht voor de ingang van het kantoorgebouw stonden. De overgrote meerderheid in de directe omgeving lieten zij ongemoeid.

Het commentaar van Shapira op de schoonmaakactie: “Die past goed in Twitter’s beleid om hun eigen stoepje schoon te vegen en de rest aan anderen over te laten.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X