Dé online community van Joods Nederland. 11 Av 5778 · 23 juli 2018
 

Swipe voor meer nieuwsberichten
Unieke vondst: trouwboekje Joods echtpaar

Het Algemeen Dagblad meldt een bijzondere vondst afgelopen week in het Gelderse Hattem: verstopt achter de schoorsteen is het huwelijksboekje van de Joodse Siegfried de Groot en Bertha Lippers aangetroffen.

Paul Harmens, medewerker collectie Tweede Wereldoorlog van het Historisch Centrum Overijssel, vertelt enthousiast over de vondst. “Een trouwboekje van twee Joodse mensen, met een papieren bewijs dat ze voor een rabbijn in Duitsland zijn getrouwd in 1931. Zoiets zie je niet vaak.”

De papieren werden gevonden bij de restauratie van een huis in Hattem. Ze lagen verstopt achter de schoorsteen. “Mooi dat dit stukje geschiedenis bewaard blijft”, vertelt Harmens. Het gevonden huwelijksboekje blijkt van de Joodse Siegfried de Groot uit Zwolle (geboren op 8 augustus 1902) en de Duitse Bertha Lipper (16 januari 1909). “Ze kregen twee kinderen: Dietrich en Marta Clara. Vader Siegfried werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord in het Oostenrijkse Mauthausen. Moeder Bertha en haar twee kinderen overleefden het vernietigingskamp Auschwitz in Polen niet”, aldus Harmens.

Volgens Harmens blijven er nog wel wat vragen. “We weten bijvoorbeeld niet waarom het boekje van deze mensen in een huis in Hattem lag. Daarnaast proberen we nog te onderzoeken of er nog familie is van deze mensen.” 

Voer uw zoekopdracht in en druk op enter

X