ADL: Jodenhaat wereldwijd gegroeid na 7 oktober

De brievenbus in het Deense Silkeborg (privéfoto)

Overal ter wereld is antisemitisme sinds de aanslag van 7 oktober 2023 schrikbarend toegenomen. Na deze pogrom van Hamas hebben Joodse gemeenschappen te maken gehad met een tsunami aan Jodenhaat, aldus de Anti-Defamition League (ADL), die met de Universiteit van Tel Aviv onderzoek heeft gedaan naar anti-Joodse uitingen wereldwijd. In de Verenigde Staten, het kerngebied van de ADL, is een groei van negenhonderd procent te zien. Het doek kan vallen voor het Joodse leven in het Westen, aldus de onderzoekers.

Bezorgdheid

‘Van Brazilië tot Zuid-Afrika, van Italië tot Australië, van België tot de Verenigde Staten: in 2023 is het aantal antisemitische incidenten in westerse landen met tientallen procentpunten gestegen ten opzichte van 2022’, stelt de ADL op grond van het onderzoek met de titel ‘Bezorgdheid over de toekomst van de Joden in het Westen’. In de meeste landen met grote Joodse gemeenschappen was overigens al voor 7 oktober een stijging van Jodenhaat te zien, maar na die dag schoot het aantal gemelde incidenten fors omhoog.

Opvlammende brand

‘7 oktober hielp bij het verspreiden van een brand die al uit de hand aan het lopen was’, aldus de onderzoekers, die wijzen op groei van antisemitisme voor de pogrom in allerlei landen. In Frankrijk steeg het aantal antisemitische incidenten van 436 in 2022 naar 1.676 in 2023 (het aantal fysieke aanvallen verdubbelde), in Groot-Brittannië ging het aantal omhoog van 427 naar 598 en in Duitsland groeide het van 2.639 in 2022 naar 3.614 in het jaar erop. Buiten Europa zagen Brazilië (van 432 naar 1.774), Zuid-Afrika (van 68 naar 207) en Mexico (van 21 naar 78) een verveelvoudiging. Ook Nederland wordt genoemd.

Amerikaanse cijfers

In de VS liegen de cijfers er niet om. Volgens het rapport registreerde de NYPD in New York, de stad met de grootste joodse bevolking ter wereld, in 2023 zeker 325 anti-Joodse haatmisdrijven in vergelijking met 261 in 2022. In Los Angeles kwam de LAPD 165 meldingen in vergelijking met 86 in het jaar ervoor, en in Chicago waren het er vijftig tegenover 39, een jaar eerder. De ADL registreerde in de hele VS 7.523 incidenten in 2023. Een jaar eerder waren dat er nog 3.697. Het aantal mishandelingen met anti-Joodse motieven steeg van 111 in 2022 naar 161 in het jaar erop. Antisemitisch vandalisme ging van 1.288 naar 2.106.

Doek kan vallen

Professor Uriya Shavit is hoofd van The Center for the Study of Contemporary European Jewry en het Irwin Cotler Institute. Hij zegt dat als de huidige trend zich voortzet, het doek voor Joods leven in het Westen zal vallen. “Nu bommeldingen bij synagogen een dagelijkse gebeurtenis zijn, wordt het Joodse bestaan in het Westen gedwongen om zichzelf te versterken. En hoe meer het dat doet, hoe meer het gevoel van veiligheid en normaliteit wordt ondermijnd,” zegt Shavit, die ervoor pleit dat de grote techbedrijven moeten stoppen met het mogelijk maken van het verspreiden van anti-Joodse boodschappen. Ook moet de staat Israël meer doen om Jodenhaat in de Joodse wereld tegen te gaan.

Noodbel

ADL-voorman Jonathan Greenblatt luidt de noodbel en spreekt ‘van een tsunami aan haat tegen Joodse gemeenschappen wereldwijd’. Antisemitisme is niet alleen een abstract probleem, zegt hij. “Het is een reële bedreiging voor het Joodse leven in Amerika en voor Joden over de hele wereld. Onze geschiedenis leert ons dat we niet de luxe hebben om onverschillig te zijn wanneer momenten als deze zich voordoen. Dat betekent dat we helder moeten zijn over de bedreigingen waarmee we worden geconfronteerd en de vastberadenheid moeten hebben om ze het hoofd te bieden.”

Bedreiging voor allen

De Canadese oud-minister Irwin Cotler van Buitenlandse Zaken geeft in het rapport een historische en politieke analyse van de situatie. Hij waarschuwt dat ‘de explosie van antisemitisme niet alleen een bedreiging vormt voor de Joden, maar ook giftig is voor onze democratieën, een aanval is op onze gemeenschappelijke menselijkheid en een permanente bedreiging voor de menselijke veiligheid’. Joden alleen kunnen dit niet bestrijden, laat staan verslaan, aldus Cotler. Wat nodig is, is actie vanuit de hele regering en samenleving om ‘deze oudste en meest dodelijke haat te bestrijden’. Ook moeten westerse landen de moslimlanden via de diplomatie wijzen op hun antisemitisme.

Patronen

Op allerlei plekken in de wereld worden Joodse instellingen en organisaties door antisemieten op één hoop gegooid met Israël. In veel westerse landen komt het antisemitisme van extreem-rechts, extreem-links en ‘migranten uit het Midden-Oosten’, aldus de onderzoekers. Ze wijzen op de vele antisemitische incidenten uit de islamitische hoek, die volgens hen zeker niet alleen worden gepleegd door fundamentalisten. Tot slot is er nog extra ruimte voor Jodenhaat in Rusland. De inmiddels gevluchte Russische opperrabbijn Pinchas Goldschmidt raad Russische Joden aan hetzelfde te doen. Deze maand ontvangt hij in Aken de prestigieuze Karelsprijs.

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » ADL: Jodenhaat wereldwijd gegroeid na 7 oktober