Karelsprijs naar rabbijn Goldschmidt en Europese Joden

wiki

Rabbijn Pinchas Goldschmidt, tevens voorzitter van de Europese Rabbijnenconferentie (CER), ontvangt in mei de internationale Karelsprijs. Hij krijgt de award onder andere voor zijn inzet voor de vrede en het zelfbeschikkingsrecht van volkeren, alsmede het Joodse leven. Ook wordt de prijs dit jaar opgedragen aan de Europese Joden. Ieder jaar wordt de prestigieuze Karelsprijs uitgereikt aan iemand of een entiteit die zich heeft ingezet voor de Europese eenwording.

Joods leven

De stad Aken heeft de jaarlijkse prijs na de Tweede Wereldoorlog ingesteld. Met de keuze van dit jaar wil de organisatie – Het Curatorium van de Stichting Internationale Karelsprijs Aken – laten zien dat ‘het Joodse leven een natuurlijk onderdeel is van Europa en dat er in Europa geen plaats is voor antisemitisme’. De prijs wordt ook opgedragen aan het ‘Joodse volk in Europa’, aldus de organisatie, die de prijs eerder ook eens toekende aan het Luxemburgse volk.

Wildgroei

De Zwitserse rabbijn Goldschmidt wordt geprezen voor zijn inspanningen om ‘vrede, het zelfbeschikkingsrecht van alle volkeren, Europese waarden, tolerantie, pluralisme en begrip te bevorderen’. Verschillende Europese landen meldden een wildgroei van antisemitische incidenten, vooral sinds op 7 oktober de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak. Daardoor is het Joodse leven in Europa onder druk komen te staan.

Timmermans

Bij de bekendmaking verwijst de organisatie naar een uitspraak van ex-Europcommissaris en thans GroenLinks-PvdA-voorman Frans Timmermans, over de rol die de bestrijding van antisemitisme zou moeten spelen in Europa. “Iedere aanval op een Jood is een aanval op alles waar Europa trots op is. De manier waarop we Joden en andere minderheden behandelen, is een lakmoesproef voor de gezondheidstoestand van onze open Europese samenleving.”

Over de prijs

De Karelsprijs wordt altijd op Hemelvaartsdag uitgereikt in het stadhuis van Aken. Hij is vernoemd naar keizer Karel de Grote. Tot 2007 was aan de award een geldprijs verbonden. Eerdere ontvangers waren onder meer koningin Beatrix (1996), de Spaanse koning Juan Carlos (1982), Joseph Luns (1967), Tony Blair (1999), de euro (2002) en Leo Tindemans (1976). De Belgische koning Filip is beschermheer van de prijs. Het is voor het eerst dat de prijs naar een winnaar gaat die tevens rabbijn en Zwitser is.

Opperrabbijn

Pinchas Goldschmidt is voorzitter van de Europese Rabbijnenconferentie, een organisatie van orthodoxe rabbijnen in Europa. De Zwitser was tevens jarenlang opperrabbijn van Moskou, waar hij een goede band onderhield met de Russische president Vladimir Poetin totdat die Oekraïne in 2022 binnenviel. Nog hetzelfde jaar nam Goldschmidt ontslag. Zijn overgrootvader van zijn vaderskant was opperrabbijn van Denemarken en later van Zürich. Goldschmidt is getrouwd met een Amerikaanse en heeft zeven kinderen. Sinds 2022 woont hij in Jeruzalem.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Joodse wereld » Karelsprijs naar rabbijn Goldschmidt en Europese Joden