Katholieken houden Dag van het Jodendom met Marcouch

Dag van het Jodendom 2024, Arnhem (Aartsbisdom.nl)

Ruim honderd mensen uit het Aartsbisdom Utrecht kwamen woensdag naar de synagoge van Arnhem voor de Dag van het Jodendom. Na een welkomstwoord van sjoelvoorzitter David Simon spraken burgemeester Ahmed Marcouch (PvdA), opperrabbijn Binyomin Jacobs (IPOR) en kardinaal Wim Eijk. Tussen de inleidingen zong chazan Sacha van Ravenswade.

Verdiepen

Binnen de Rooms Katholieke Kerk wordt ieder jaar – onder meer in Nederland – de Dag van het Jodendom gehouden. De Utrechtse hulpbisschop Herman Woorts zei: “Deze dag is bedoeld om ons te verdiepen in de Joodse wortels van ons katholiek geloof alsook om Joden te ontmoeten, van hen te leren en elkaar te verrijken.” Dit jaar was gekozen voor het thema Lef. ‘Wij associëren lef met moed. Het vraagt moed om voor een ander in verdrukking op te komen’, aldus Aartsbisdom.nl.

Uniek en saamhorig

David Simon verwees in zijn welkomstwoord naar de aanwezige Joden, katholieken en de moslimburgemeester. “Dit is uniek en saamhorig.” Hij ging ook in op wat op de gevel van de synagoge staat: dat dit een huis is van gebed voor alle volkeren. En een plek van educatie voor vele bezoekers. “Educatie, kennis helpt tegen onze grootste vijand, de blinde haat,” benadrukte hij. Opperrabbijn Jacobs zei vervolgens te kijken naar ‘wat we gemeen hebben’ en riep op moed te hebben om niet mee te lopen met ‘de kudde die de verkeerde richting opgaat’.

‘Onze synagoge’

Burgemeester Marcouch sprak over ‘onze synagoge’ en stelde dat ‘oprecht nieuwsgierig zijn naar elkaar’ belangrijk is. Hij herinnerde zijn jeugd als Marokkaans moslimjongetje op een christelijke school. Hij hield de aanwezigen voor dat ‘we onze democratie moeten koesteren en beschermen’ en deed een oproep tot een verbod op de verbranding van heilige boeken – van welk geloof ook. Onlangs werd in Arnhem een poging gedaan een Koran te verbranden, wat tot veel commotie en onrust leidde.

Nostra aetate

Kardinaal Eijk stond stil bij de verklaring Nostra aetate, uit 1965, die gaat over een open houding van het katholicisme tegenover niet-christelijke religies zoals het Jodendom. “Lef was in ons land en in andere Europese landen vooral nodig om tijdens de Sjoa te protesteren tegen de deportatie van Joden en hen onderduikadressen te bezorgen of onderdak te bieden zodat zij aan internering in een concentratiekamp en een gewisse dood konden ontkomen,” aldus Eijk, die wees naar de daden van zijn voorganger Johannes de Jong, die in de oorlog Joden heeft gered.

Antisemitisme

Eijk stond ook stil bij het groeiende antisemitisme: “Uw synagogen, scholen en andere gebouwen moeten extra beveiligd worden, zoals ook op dit moment met deze sjoel gebeurt met het oog op onze bijeenkomst. Het verontrust ons intens en is een oorzaak van diep verdriet te moeten constateren dat het antisemitisme overal in de wereld, ook in ons land, sterk is toegenomen als gevolg van de vreselijke oorlog tussen Israël en Hamas, die volgde op de laffe en wrede terreuraanslag op de Israëlische bevolking door Hamas op 7 oktober vorig jaar.”

Plant cadeau

De katholieken blijven bidden voor de Joden en voor vrede. De kardinaal schonk de synagoge een Tien Geboden-plant. Aansluitend gaf David Simon nog een historisch overzicht van de Joodse geschiedenis van Arnhem. Het aantal Joodse Arnhemmers werd in de Sjoa gedecimeerd en krimpt sindsdien. “In 1990 telde deze Joodse gemeente van Arnhem nog zeventig zielen, nu nog maar 38. Helaas is onze corebusiness de Joodse begraafplaats.” Dat is een grote zorg. Simon: “Wat gebeurt er met deze prachtige synagoge als de laatste zijn ogen sluit? Maar we zijn er nog steeds.”

Categorie: |

Home » Nieuws » Religie » Katholieken houden Dag van het Jodendom met Marcouch