Adviesraad: ‘Nederland, vaar andere Israël-koers’

Nederland moet een ‘actievere rol’ spelen in het de-escaleren van de oorlog tussen Israël en zijn vijanden. Meer druk is nodig en ook moet een Palestijnse staat snel worden erkend. Dat stelt de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken (AIV) in een brief aan het kabinet. De raad wordt geleid door oud-minister Bert Koenders (GroenLinks-PvdA) van Buitenlandse Zaken. Het kabinet hoeft het advies niet over te nemen.
Het huidige beleid tegenover Israël en de Palestijnen is volgens de AIV niet het juiste. In een 32 pagina’s tellend advies wordt uiteengezet wat Nederland allemaal zou moeten doen om wel op het goede pad te komen. Volgens Koenders en de zijnen hoort onmiddellijke erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat erbij, zoals Spanje, Ierland en Noorwegen hebben gedaan.
As van het Kwaad
De AIV negeert dat het democratische Israël wordt bedreigd door de door Iran geleide As van het Kwaad en laat ook na te zeggen dat Israël het primaire doelwit is in de oorlog van de radicale islam tegen het vrije Westen. Alleen als er een onafhankelijke Palestijnse staat komt, meer druk op Israël komt, kan er vrede komen, zo menen Koenders en de raad.
Druk
Ook moet druk worden uitgeoefend op de Palestijnse leiders om corruptie uit te bannen en meer democratie toe te staan. Omdat het het conflict in Gaza ‘humanitaire, politieke, morele en internationaalrechtelijke dieptepunten bereikt’ moest dit advies er van de AIV komen. Het kabinet heeft niet om dit adviesstuk gevraagd en neemt er dus kennis van.
Mediaoptredens
In ‘Barlaat’ van BNNVARA mocht Koenders komen uitleggen waarom zijn stuk belangrijk zou zijn. Ook gaf hij een interview aan dagblad Trouw. Volgens hem heeft Nederland een strategisch belang bij vrede in het Midden-Oosten, onder meer omdat er dan minder migranten zouden komen. Hij pleit voor een tweestatenoplossing, het uitgangspunt voor vrede van de internationale gemeenschap.
Geen wapens
De Palestijnen moeten aan voorwaarden voldoen om zo’n oplossing mogelijk te maken: de ontwapening van Hamas, het erkennen van Israël en een nieuw gekozen Palestijns leiderschap, aldus Koenders. Bij de Palestijnen moet Nederland meer doen aan het bestrijden van corruptie en wanbeleid, het democratiseren van het bestuur en het tegengaan van extremisme. Israël zou geen wapens meer mogen krijgen.
Praktisch
Sinds 7 oktober heeft Nederland een zigzag-koers gevaren inzake het conflict. Nadat toenmalig premier Mark Rutte in eerste instantie volledige steun aan Israël toezegde, draaide hij na een paar weken al. Het kabinet Rutte IV nam soms een kritische houding tegenover Israël aan. Het kabinet Schoof stelt zich veel pragmatischer op en steunt het land meer in haar strijd tegen haar vijanden.
Waardeert u dit artikel?
Doneer hier dan een klein bedrag. Jonet.nl is een journalistiek platform dat zonder giften niet kan bestaan. Wij danken u bij voorbaat.
Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren