Afrikanen zien af van top Israël na druk Abbas

Youtube

De geplande topconferentie tussen een aantal Afrikaanse landen en Israël komt niet van de grond. De bijeenkomst zou in oktober plaatsvinden in de Togolese hoofdstad Lomé. President Faure Gnassingbé van Togo heeft contact opgenomen met premier Benjamin Netanyahu van Israël. Hij deelde mee dat de Afrikaanse landen er van afzien. Dit komt door de grote druk die de Palestijnse president Mahmud Abbas in de afgelopen maanden organiseerde. De Afrikaanse landen konden de diplomatieke druk van de Arabische landen niet weerstaan. Hierdoor gaan grote ontwikkelingsprojecten en economische deals met Israël voorlopig niet door.

Het afgelasten van de top valt samen met een politieke crisis in Togo. Het kleine West-Afrikaanse land houdt deze reden aan voor het niet doorgaan van de bijeenkomst. Volgens een verklaring van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft president Gnassingbé aan Netanyahu om uitstel gevraagd omdat ‘het succes van deze belangrijke gelegenheid om een uitgebreide en gecompliceerde voorbereiding vragen’. De Palestijnse Autoriteit (PA) stelt in een verklaring dat de Palestijnse diplomatieke druk president Abbas de oorzaak is voor het mislukken van de beoogde top.

De PA noemt de geplande Afrikaans-Israëlische top ‘vooral een Israëlische poging om haar invloed op het Afrikaanse continent te vergroten, en het continent afhankelijk te maken van Israëlische technologie en kennis’. Uit de verklaring: ‘De Arabische Liga, samen met de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, andere Arabische en islamitische groepen, en parlementen van Arabische landen hebben diverse initiatieven ontwikkeld om die top tegen te gaan en te verhinderen’. De Israëlische krant Haaretz schrijft dat onder meer Zuid-Afrika, Algerije, Tunesië en Soedan zich tegen de top hebben verzet.

De annulering is een tegenslag voor premier Netanyahu die van de top een belangrijke gelegenheid had willen maken om de diplomatieke en economische relaties relaties met Afrika te versterken. Eerder kondigde hij de bijeenkomst met veel tamtam aan en onlangs nog noemde hij de conferentie ‘een terugkeer van Israël in Afrika’. Dat ligt op zich aardig voor de hand, want Israël grenst zowat aan het zwarte continent. Afrika is dus erg dichtbij. Het motto van de conferentie was dan ook ‘Bruggen bouwen naar meer gedeelde welvaart’. Ondanks de tegenvaller spreekt het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken van ‘uitstel’ van de top. Mogelijk zullen diplomaten uit Jeruzalem er alles aan doen om in de toekomst alsnog een dergelijke bijeenkomst van de grond te krijgen.

Netanyahu is momenteel in de Verenigde Staten. Maandag ontmoette hij de Amerikaanse president Donald Trump:

Categorie:

Home » Nieuws » Afrikanen zien af van top Israël na druk Abbas