Ronde Tafel Cultuurgoederen en WOII: de toekomst van roofkunst (NHM)

Ronde Tafel Cultuurgoederen en WOII: de toekomst van roofkunst (NHM)

Wanneer

20 juni 2024    
16:30 - 18:00

Evenement type

Op 20 juni organiseert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in samenwerking met het Joods Cultureel Kwartier een Ronde Tafel over de toekomst van geroofde kunst in de context van de Tweede Wereldoorlog in musea.

De komende tijd gaat de babyboomgeneratie met pensioen en vloeit er een golf aan kunstwerken de markt op of wordt direct geschonken aan musea. Zijn musea en handel er klaar voor om tijdig en volledig de herkomst te verifiëren? Hoe doe je dat als het om een gift gaat, of om een snel te nemen besluit tot koop? En wie heeft hier welke taak? Over deze en andere vragen praten specialisten uit de museale sector en de handel. Na afloop is er ruimte voor vragen uit het publiek.

Voorafgaand aan de Ronde Tafel is er gelegenheid om de tentoonstelling ‘Beroofd’ te bezoeken, met een inleiding door conservatoren Mara Lagerweij (Rijksmuseum Amsterdam) en Julie-Marthe Cohen (Joods Museum). U bent van harte welkom!

Tafelgasten: Henrike Hövelmann (Manager collecties & kennis, Joods Cultureel Kwartier), Mark Grol (directeur PAN Amsterdam en Geert Jan Janse (directeur Vereniging Rembrandt). Gespreksleiding: Siebe Weide en Liza Lebedeva.

Aanmelden kan via deze link.