Al Aksa-moskee mogelijk weer open voor niet-moslims

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Israël en Jordanië zijn ver gevorderd in hun onderhandelingen om de Al Aksa-moskee, ook wel de Rotskoepelmoskee genaamd, open te laten gaan voor niet-moslims. Sinds het begin van de tweede intifadah, in 2000, is de moskee gesloten voor iedereen, die de islam niet aanhangt. Andere delen zijn deels geopend, maar dat heeft sinds 2000 voor veel ellende gezorgd. Voor het millennium was het voor Joden en christenen mogelijk om het hele complex te betreden.

De geheime onderhandelingen tussen de Israëli’s en Jordaniërs duren nu al enkele maanden. Israël is verantwoordelijk voor de ingang en veiligheid van het complex. De Israëli’s verwachten dat het open stellen voor een betalend publiek ervoor zal zorgen dat de Al Waqf, de islamitische dienst die verantwoordelijk is voor de religieuze gang van zaken in de moskee, er meer aan zal doen om de vrede rond de moskee te bewaren. De Waqf behoort toe tot de Palestijnse Autoriteit, maar staat steeds meer onder invloed van Jordanië, dat het complex tot aan de Zesdaagse oorlog van 1967 beheerde. De Israëlische regering kan niet bevestigen dat er momenteel onderhandelingen gaande zijn, maar betrouwbare bronnen van de krant Haaretz zeggen van wel.

In 2003 openden de Israëlische autoriteiten het rotskoepelcomplex weer voor niet-moslims. De opening van destijds veroorzaakte niet veel goeds. Spanningen en gevechten tussen islamitische en Joodse activisten waren het gevolg. Ongeveer een jaar geleden, toen er een oorlog woedde tussen Hamas in Gaza en het Israëlische leger, braken er rellen uit. Er werden stenen gegooid naar de Israëlische politie en de mobiele eenheid moest worden ingezet. Terroristen riepen op om de berg te beschermen tegen niet-moslims. Sindsdien is het complex ook gesloten voor moslims onder een bepaalde leeftijd.

Als het lukt om het gehele complex open te krijgen voor moslims en niet-moslims, dan kan dit een doorbraak betekenen in de impasse over de berg. Niet alleen de Rotskoepelmoskee bevindt zich erop, maar ook de Klaagmuur is er een onderdeel van. Op deze plek heeft namelijk ooit de laatste Joodse tempel gestaan en de Klaagmuur is daar een overgebleven onderdeel van. Mochten Israël en Jordanië tot een overeenkomst komen, dan is het voor het eerst sinds 2000 dat beiden in samenwerking met de Waqf het complex weer beheren [dv].

Categorie:

Home » Nieuws » Israël » Al Aksa-moskee mogelijk weer open voor niet-moslims