‘Allahoe akbar!’ klinkt in kamp Vught tijdens twee minuten stilte

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

De dodenherdenking in het voormalige concentratiekamp Vught is verstoord. Tijdens de twee minuten stilte klonk er naast het gekwetter van de vogels ‘Allahoe akbar!’ vanuit de verte. Aanwezigen hoorden de kreet veelvuldig en vermoedden dat die afkomstig was uit de naburige penitentiaire inrichting. De Dienst Justitiële Inrichtingen bevestigt dat het incident is gebeurd. De daders moeten als straf maximaal twee weken in de isoleercel doorbrengen. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg heeft ook vernomen dat het gaat om een gecoördineerde actie van jonge moslimgedetineerden vanuit hun cellen. Zij zal Kamervragen stellen.

Op de fusilladeplaats van Kamp Vught, dat thans een herinneringscentrum is, wordt ieder jaar op 4 mei traditioneel de dodenherdenking gehouden. Toen het twee minuten stil was klonk dus voortdurend het ‘Allahoe akbar’ (Allah is groot) van veraf. Robert Meijer van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) bevestigt tegen de NOS dat een gedetineerde de aanstichter was. “Hij begon te schreeuwen, vervolgens zijn meer mensen mee gaan doen. Het is niet te zeggen hoe groot die groep was. De initiatiefnemer is direct in een isoleercel gezet.” Hij noemt de actie onacceptabel.

Het geschreeuw kwam niet vanuit de extra beveiligde inrichting, waar zich veel moslimterroristen en geradicaliseerde moslims bevinden, maar vanaf de andere kant van het complex. “De gedetineerden schreeuwden vanuit hun cel. Ze zitten apart in een cel. De mensen van wie wij vermoeden dat zij schreeuwden, worden vandaag gehoord. Het is aan de directeur om te bepalen wat passende sancties zijn,” aldus Meijer.

Burgemeester Roderick van de Mortel van Vught wil met de directie in gesprek, zo zegt hij in het Brabants Dagblad. Hij vindt de verstoring ongehoord. “Ik vind dat de verantwoordelijken hierover moeten worden aangesproken. Juist om acht uur als wij samen in stilte nadenken hoeveel er geleden is en hoeveel ellende er geweest is moet je respect tonen voor het verdriet. Dit is buitengewoon respectloos.” Hij eist ‘hoge straffen’ en vindt het ‘gevaarlijk gedrag’.

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg was bij de herdenking aanwezig. Zij bevestigt de kreten die vaag te horen waren. Ze twittert: ‘De geluiden en het gejoel ook gehoord. Zal om opheldering vragen’. Inmiddels heeft het Kamerlid contact met de directie van de jeugdgevangenis gehad. Volgens Van Toorenburg ging het mogelijk om een gecoördineerde actie. “Ze schreeuwden vanuit hun cel door de roosters met als enige doel de herdenking te verzieken. Te triest voor woorden. Dit is gewoon ziek. Er waren hier mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Die dierbaren hebben verloren. En dan doe je zoiets, op zo’n moment. Twee hele minuten lang. Ik heb er echt geen woorden voor.”

Van Toorenburg zal ook schriftelijke Kamervragen stellen aan minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid. Zij stelt dat er op het terrein van de gevangenis geen dodenherdenking bezig was. “De verstoorders hadden het dus echt op de herdenking op de fusilladeplaats voorzien. Het was vooraf met elkaar afgesproken, een gecoördineerde actie dus,” aldus Van Toorenburg in de krant. “Iedereen hier keek elkaar verbaasd aan, maar uit respect voor de slachtoffers hield iedereen zijn mond en werden de kreten genegeerd. Pas na de stilte begon men het met elkaar over te hebben dat dit echt ongehoord was.”

Kamp Vught (ook wel Konzentrationslager Herzogenbusch) was een van de drie Duitse kampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het heeft ruim anderhalf jaar als concentratiekamp gefunctioneerd. In totaal werden er ruim 31.000 mensen in het kamp gedetineerd, waaronder 12.000 Joden. Ook zaten er politieke gevangenen, Sinti en Roma, verzetsstrijders, Jehova’s getuigen, homoseksuelen, zwervers, criminelen en zwarthandelaren. In het kamp zijn zeker 735 mensen om het leven gekomen.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Allahoe akbar!’ klinkt in kamp Vught tijdens twee minuten stilte