Amersfoortse Sint-Jorispenning voor Arjeh Kalmann

Arjeh Kalmann
Foto: Gemeente Amersfoort

Arjeh Kalmann heeft voor zijn werk de Sint-Jorispenning van de stad Amersfoort gekregen. De journalist en pleitbezorger voor een Joods monument ontving de onderscheiding uit handen van burgemeester Lucas Bolsius.

Arjeh Kalmann is vooral bekend vanwege zijn inzet voor een monument voor de gedeporteerde en vermoorde Joden uit Amersfoort. De Tweede Wereldoorlog en de bezetting van Nederland en Amersfoort heeft altijd zijn aandacht gehad. Hij schreef verhalen over de oorlogsjaren en de bezetting, en ook over zijn eigen familie, om die over het voetlicht te krijgen. Het stoorde hem dat nergens in de stad een herinneringsplek was voor de ruim vierhonderd slachtoffers van de Soa uit zijn stad.

Uiteindelijk kwam er in 2022 een ontwerpwedstrijd voor een monument. Amersfoort koos voor het kunstwerk ‘Licht van Herinnering’ van Tamar Frank. Het kunstwerk bestaat uit een aantal lichtgevende kubussen, waarbij iedere kubus een slachtoffer vertegenwoordigt. Het monument komt te staan op het Borneoplein in het centrum van de stad.

Daarnaast is de Sint-Jorispenning een beloning voor zijn activiteiten als journalist, schrijver en uitgever, “In vele nieuwsverhalen en columns liet Arjeh Kalmann Amersfoorters weten hoe hij over bepaalde ontwikkelingen in onze stad dacht”, zei burgemeester Lucas Bolsius tijdens de plechtigheid. “Kritisch, met een scherpe blik en pen hield hij dikwijls een spiegel voor. Zijn trouw aan goede en betrouwbare journalistiek en het betrekken van Amersfoorters daarbij lag hem altijd nauw aan het hart.”

Arjeh Kalmann werd in 1950 geboren in Amsterdam. Hij begon zijn journalistieke loopbaan als verslagger bij de Amersfoortse Courant. Bij dit dagblad werkte hij zich op tot adjunct-hoofdredacteur. Daarna werkte hij voor het Utrechts Nieuwsblad. Tot 2009 was hij regionaal hoofdredacteur bij het  AD/Utrechts Nieuwsblad-Amersfoortse Courant.

Foto: Gemeente Amersfoort

Categorie:

Home » Nieuws » Amersfoortse Sint-Jorispenning voor Arjeh Kalmann