Amnesty International zet actie tegen booking-sites op West Bank voort

Amnesty International Israël
Flickr

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft verschillende vakantie-websites erop gewezen dat ze geen zaken moeten doen in Oost-Jeruzalem of de Westelijke Jordaanoever. De sites zouden mensenrechtenschendingen volgens Amnesty in stand houden door op deze plekken overnachtingsadressen aan te bieden. De bedrijven Booking.com, Expedia, TripAdvisor en Airbnb zijn aangeschreven door de ngo. Het laatste bedrijf ging eerder al door de pomp, hetgeen grote verontwaardiging in de Joodse wereld veroorzaakte. Als het aan Amnesty ligt, moeten de vakantiebedrijven een boycot tegen deze gebieden instellen omdat het ‘bezette gebieden’ zijn. Nu zouden de internetplatforms profiteren omdat ze commissie verdienen op toers, verblijven en andere boekingen in deze regio.

De mensenrechtenorganisatie publiceerde deze week een rapport met honderd adressen en toeristische plekjes in Oost-Jeruzalem die consumenten en deze bedrijven kunnen boycotten. Vermoedelijk in samenwerking met de BDS-beweging (BDS staat voor Boycot, Desinvesteren en Sancties) voert Amnesty International de druk op deze concerns op om geen zaken meer te doen in deze gebieden. Vermoedelijk, want vrijwel tegelijkertijd deed de Nederlandse BDS-club The Rights Forum een soortgelijke oproep en zodoende zouden de activiteiten tussen beide spelers wel eens kunnen zijn gecoördineerd, zo constateert het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Als de boycot doorgaat, kan dit grote gevolgen hebben voor de belangrijke Israëlische toeristenbranche. Vorig jaar trok het land immers een record aantal bezoekers.

Volgens het CIDI is het rapport van Amnesty International ‘eenzijdig’, omdat de ngo ook zegt dat de Oude Stad van Jeruzalem ‘bezet gebied’ is. De oude stad is echter nooit ‘Palestijns gebied’, maar wel Jordaans gebied geweest. Sinds de Israëlische aanwezigheid in de Oude Stad, worden de heilige plaatsen voor Joden, christenen en moslims samen met de Jordaans Waqf bewaakt en beheerd, waardoor ze open zijn voor een groot publiek, aldus het CIDI. ‘Al enkele jaren voert een brede coalitie van anti-Israël-organisaties actie tegen de internetplatforms. Als gevolg van deze lobby besloot Airbnb in november om Joodse verhuurders op de Westelijke Jordaanoever te boycotten. De beslissing kwam ‘toevallig’ een dag voor de publicatie van een rapport van Human Rights Watch (HRW) over de vermeende mensenrechtenschendingen waar Airbnb en Booking.com aan bij zouden dragen’, aldus het CIDI.

De Israëlische regering stelt een onderzoek in naar Amnesty International naar aanleiding van het rapport. Zo bekijkt de overheid of de ngo haar belastingvoordelen in Israël kan verliezen. Zo ja, dan is het mogelijk de bedoeling om die weg te nemen. Ook zou het kunnen dat buitenlandse werknemers van Amnesty voortaan het land niet meer in mogen. Amnesty is volgens minister Gilad Erdan (Likud) van Binnenlandse Veiligheid ‘een leider geworden van de antisemitische BDS-campagne’. Hij noemt het rapport ‘een schandelijke poging om feiten te verdraaien, Joodse geschiedenis te ontkennen en Israel te delegitimiseren’.

Categorie:

Home » Nieuws » Amnesty International zet actie tegen booking-sites op West Bank voort