Amnesty prijst overleden Palestijnse terrorist

Amnesty International, busje in Amsterdam (beeld: crash71100, Flickr, wikipedia commons, https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)

Amnesty International treurt om de Palestijnse terrorist Walid Daqqah. Hij overleed in de Israëlische gevangenis, waar hij een straf uitzat voor het ontvoeren, mishandelen, castreren en vermoorden van een negentienjarige Israëlische militair. De ngo vereert deze terrorist echter, omdat hij ‘de langst zittende Palestijnse gevangene is’ tot nu toe. Daqqah, die zichzelf ‘schrijver’ noemt, zat 38 jaar vast voor zijn daad. Hij was een Israëlische staatsburger met een Arabische achtergrond.

Kanker

“Het is hartverscheurend dat Walid Daqqah in Israëlische hechtenis is overleden, ondanks de vele oproepen voor zijn urgente vrijlating op humanitaire gronden. Daqqah kreeg in 2022 te horen dat hij beenmergkanker had. Daarnaast had hij zijn originele straf al uitgezeten,” zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International op de site van de ngo. ‘De dood van Walid Daqqah is een wrede herinnering dat Israël systematisch medisch in gebreke blijft en de rechten van Palestijnse gevangenen ontkent’, aldus de organisatie.

PFLP

Volgens de familieleden van Daqqah kreeg hij niet de zorg die nodig was voor een zieke gevangene, maar de Israëlische autoriteiten spreken dat tegen en stellen dat ze hem juist hebben ondersteund. De overleden terrorist was onderdeel van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en zat vast voor het onvoeren, verminken en vermoorden van de destijds negentienjarige Israëlische soldaat Moshe Tamam. Daqqah kwam in 1984 tot zijn daad toen hij 24 jaar oud was en werd drie jaar later tot levenslang veroordeeld.

‘Ontmenselijking’

Volgens Amnesty International had Daqqah vrij moeten komen ‘op humanitaire gronden’. Daarom werd er jarenlang voor hem actie gevoerd. Ook stelt de organisatie dat hij een schrijver was. ‘Hij schreef brieven, essays, een toneelstuk en een roman voor jonge mensen. Deze waren zijn manier van verzet tegen de ontmenselijking van Palestijnse gevangenen. “‘De liefde is mijn bescheiden en enige overwinning op degene die mij gevangen houdt”, aldus Daqqah volgens Amnesty, dat blijft stellen dat Israël ‘een apartheidsstaat’ is.

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie: |

Home » Nieuws » Israël » Amnesty prijst overleden Palestijnse terrorist