‘Beschuldiging Amnesty over Israël-apartheidsstaat is ongegrond’

Amnesty International, busje in Amsterdam (beeld: crash71100, Flickr, wikipedia commons, https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.en)

De beschuldigingen van Amnesty International dat Israël een apartheidsstaat zou zijn, zijn ongegrond. Dit stellen de Israëlische regering en ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) in Nederland. Amnesty bracht dinsdag een rapport uit waarin het sprak over ‘apartheid’ waar het gaat om het Israëlische beleid inzake het conflict met de Palestijnen. Apartheid kwam voor in het Zuid-Afrika van voor 1994 en kun je niet leggen op Israël, aldus de autoriteiten en het CIDI. De mensenrechten-ngo stelt dat Israël een systeem hanteert ‘van onderdrukking en overheersing van Palestijnen’.

Volgens Amnesty trekt Israël in alle gebieden die het controleert Joodse Israëliërs voor en benadeelt het de Palestijnen. Dat gebeurt volgens de ngo zowel in Israël zelf als in de betwiste Palestijnse gebieden. “Of ze nu in Gaza, in Oost-Jeruzalem en de rest van de Westelijke Jordaanoever of in Israël zelf wonen, Palestijnen worden behandeld als een inferieure raciale groep”, zegt Amnesty-directeur Agnès Callamard tegen de NOS. De organisatie houdt de definitie van ‘apartheid’ aan van de VN uit 2002 waarin wordt gesteld dat daarvan sprake is als een bevolkingsgroep systematisch wordt onderdrukt.

Israëlische Arabieren
De vraag is echter of je in Israël van ‘onderdrukking’ kunt spreken, omdat daar Arabische burgers leven met dezelfde rechten als Joodse burgers. Het CIDI merkt dan ook op dat Amnesty alle Arabische inwoners van alle gebieden over één kam scheert, terwijl er bijvoorbeeld Druzen, Bedoeïen en Arabieren zijn. Zo willen veel Arabieren in Israël burger zijn van de staat Israël, maar negeert Amnesty deze wens. En het rapport gooit het hele gebied tussen de Jordaan en de Middellandse Zee op één hoop, terwijl er grote juridische, staatsrechtelijke en identitaire verschillen zijn, aldus het CIDI.

Verder wordt het Palestijnse terrorisme in het Amnesty-rapport vergoelijkt, stelt het CIDI. ‘Aanslagen gedurende de Tweede Intifada worden gebagatelliseerd. De vierduizend raketten die in mei 2021 werden afgevuurd vanuit Gaza op burgerdoelen door terreurorganisatie Hamas worden slechts terloops genoemd. Zo noemt Amnesty terreuraanslagen en aanvallen tegen Israëlische burgers ‘populair verzet’ en ontkent zij de veiligheidszorgen van de Israeli’s’.

En Amnesty doet volgens het CIDI aan onzorgvuldig bronnengebruik. ‘Bronnen worden amper bij naam genoemd en hun onafhankelijkheid is niet verifieerbaar. Palestijnse schendingen zijn opzettelijk genegeerd, want ‘die passen niet bij de focus’ van het rapport, terwijl deze essentieel zijn voor het beeld dat gecreëerd wordt door dit rapport en voor begrip van de situatie’. Ook geeft Amnesty geen heldere definitie van de term ‘apartheid’, terwijl ze het wel gebruikt, aldus het CIDI. ‘Hiermee maakt zij zich schuldig aan ongegronde framing’.

Lapid fel
De Israëlische minister Yair Lapid van Buitenlandse Zaken hekelt het nu al omstreden rapport van Amnesty. Het schrijven is onjuist, bevooroordeeld en antisemitisch, stelt hij. “Israël is niet perfect, maar het is een democratie die is toegewijd aan het internationaal recht en die openstaat voor controle, met een vrije pers en een sterk hooggerechtshof.” Amnesty is een ‘radicale organisatie die zonder serieus onderzoek te doen propaganda verspreidt’. Volgens Lapid is het rapport een poging om Israël te demoniseren en het bestaansrecht van de Joodse staat te ontkennen. Hij benadrukt dat alle burgers in Israël gelijke rechten hebben, ongeacht religie of ras.

Lees ook:
Trump overweegt Amnesty, Oxfam en Human Rights Watch als ‘antisemitisch’ te verklaren

Verschillende mensenrechten- en goede doelenorganisaties kunnen in de Verenigde Staten in de problemen komen, omdat de regering van president Donald Trump stelt dat ze antisemitisch zijn. Het gaat om Amnesty International, Human Rights Watch en Oxfam. Alle drie werken ze samen met Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS), een beweging die tegen Israël is en antisemitisme niet schuwt. Volgens woordvoerders van de genoemde ngo’s is de beschuldiging onjuist.

Categorie: |

Home » Nieuws » ‘Beschuldiging Amnesty over Israël-apartheidsstaat is ongegrond’