Andere Tijden zendt uit over ‘Dachau Incident’

Afbeelding met tekst: Om dubieuze claims te voorkomen is deze afbeelding verwijderd.

Het tv-programma Andere Tijden van de VPRO en de NTR wijdt komende zaterdagavond een uitzending aan het ‘Dachau Incident’ uit 1962. Indertijd moesten eerstejaars leden van een studentenkorps de situatie in het concentratiekamp Dachau nadoen. Nadat dit bekend raakte, werd de studentenvereniging overladen met kritiek. Het geschiedenisprogramma blikt terug op die tijd en staat stil bij hoe het allemaal zo vreselijk mis kon gaan. De uitzending is op NPO2 om 21.20 uur.

Het ‘Dachau Incident’ zou bedoeld zijn als misplaatste grap. Circa tweehonderd kaalgeschoren en bevuilde eerstejaarsstudenten zaten op de zolder van de ASC-sociëteit te Amsterdam. Iemand riep vervolgens: “en nu gaan we Dachautje spelen.” De lugubere foto (zie boven) spreekt boekdelen. De uitgeklede, kale eerstejaars werden omringd door ouderejaars. Er stonden schermen die de muren van de sociëteit moesten beschermen tegen de witte verf die over de jongelingen werd gestort. In hun midden bevond zich een biggetje dat was volgepropt met laxeermiddel.

De eerstejaar kregen een zwijgplicht over het incident opgelegd. Dit gebeurt veel vaker, omdat alle ontgroeningsrituelen met mysterie en stilte zijn omringd. Het incident kwam echter pas aan het rollen toen de latere VPRO-journalist Wim Noordhoek uit de ontgroening stapte en tegen zijn vader uit de school klapte. Die was verbaasd en verontwaardigd. Hij stuurde een ingezonden brief naar de NRC, waarna de Nederlandse corpscultuur tot in de New York Times werd uitgemeten. Van een geheim incident was geen sprake meer.

Komende zaterdag blikt Andere Tijden terug met vijf eerstejaars van toen en de oud-rector van de ASC-senaat. Presentator, zanger en acteur Edwin Rutten, bekend van onder meer het kinderprogramma de Film van Ome Willem en van Radio 4 was in 1962 een van de eerstejaars. Hij schaamt zich voor wat er is gebeurd. “Het was een stupiditeit”, zegt Rutten in Andere Tijden. Ook komt de Joodse oud-student Michiel de Cohen de Lara aan het woord, die niet meer durfde te zeggen dat zijn ouders omkwamen in een kamp. Het is niet voor het eerst dat het geschiedenisprogramma een Joods-gerelateerd onderwerp oppakt. Dit voorjaar was er een uitgebreide uitzending over de Nederlandse aanhankelijkheid aan Israël in de jaren zeventig.

Categorie:

Home » Cultuur » Media » Andere Tijden zendt uit over ‘Dachau Incident’