André van Duin houdt 4 mei-rede op de Dam

wikipedia

Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei heeft bekend gemaakt dat komiek André van Duin op 4 mei optreedt op de Dam. Hij zal dan geen sketsj houden, maar zal de toespraak houden tijdens de nationale Dodenherdenking. Van Duin, die als André Kyvon opgroeide in de verwoestte stad Rotterdam, vindt het een grote eer dat hij op het plein mag staan. Eerder was er ophef over de 4 mei-voordracht van schrijver Abdelkader Benali die voorafgaand aan de ceremonie in de Nieuwe Kerk wordt gehouden. Hij trok zich wegens controverse rond antisemitische opmerkingen terug en werd vervangen door Roxane van Iperen.

Roodharige
Net als Van Iperen en Benali die respectievelijk de Cleveringalezing en de Anton de Komlezing uitspraken, heeft ook Van Duin al eens over de oorlog gesproken. In 2018 hield hij een voordracht tijdens de herdenking van de Februaristaking. Dat was een criterium voor het Nationaal Comité 4 en 5 Mei. Voorzitter Gerdi Verbeet vindt het belangrijk dat een bekende persoonlijkheid als Van Duin, geliefd is in de Nederlandse huiskamer, wil vertellen wat de Tweede Wereldoorlog voor hem betekent, aldus het Comité in een persbericht. De roodharige Van Duin is daarmee de opvolger van een andere roodharige, koning Willem-Alexander, die vorig jaar op dezelfde plek sprak.

Corrie van Gorp
André van Duin, die dus opgroeide in het naoorlogse Rotterdam, brak in 1964 door in de talentenjacht Nieuwe Oogst van de Avro en werd later door Willy en Willeke Alberti in hun show uitgenodigd. Gaandeweg werd hij een komiek die niet meer weg te denken was op de Nederlandse televisie. Met zijn revues, in de jaren zeventig, tachtig en negentig, trok hij volle zalen. In de shows werkte hij jarenlang samen met Frans van Dusschoten, die zijn vaste aangever was, en de onlangs overleden comédienne Corrie van Gorp. Vele generaties Nederlanders zijn opgegroeid met de sketches en typetjes van de Rotterdammer, die dit haar 55 jaar in het vak zit.


Voorbereidingen
Ondertussen werkt het Nationaal Comité 4 en 5 Mei aan de voorbereidingen op de Dodenherdenking, die door corona niet hetzelfde zal zijn als voor 2020. ‘Het comité hoopt dat de oorlogsgetroffenen en hun nabestaanden dit jaar weer aanwezig kunnen zijn bij de herdenking op de Dam in Amsterdam. In het minimumscenario wordt uitgegaan van een herdenking met een zeer beperkt aantal aanwezigen. Ook in een ruimer scenario wordt uitgegaan van een herdenking waar mensen persoonlijk voor worden uitgenodigd. Het uitgangspunt in alle scenario’s is dat de aanwezigen anderhalve meter afstand moeten houden’, schrijft de organisatie van Verbeet.

Concert
Het 5 mei-concert vindt net als afgelopen jaar niet buiten plaats op de Amstel, maar binnen in Koninklijk Theater Carré, aldus het Comité. ‘Het concert wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1. De Bevrijdingsfestivals gaan ondanks de coronamaatregelen door. De festivals hebben hun programmering aangepast en zijn voor publiek voornamelijk via livestreams en op bevrijdingsfestivals.nl te volgen. De Ambassadeurs van de Vrijheid verbinden de veertien Bevrijdingsfestivals. In maart wordt bekend gemaakt welke artiesten dat dit jaar zijn’.


Lees ook:
Van Iperen in plaats van Benali met 4 mei-lezing

Roxane van Iperen is voor het Nationaal Comité 4 en 5 Mei uitverkoren om de 4 meilezing in de Nieuwe Kerk te houden. De populaire schrijfster is daarmee de opvolger van collega Abdelkader Benali. Hij zou de voordracht houden, voorafgaand aan de Dodenherdenking op 4 mei, maar zag daar van af nadat hij grote kritiek had gekregen om antisemitische uitlatingen in het verleden. 

Categorie:

Home » Nieuws » André van Duin houdt 4 mei-rede op de Dam