Roxane van Iperen in plaats van Benali met 4 mei-lezing

Roxane van Iperen is voor het Nationaal Comité 4 en 5 Mei uitverkoren om de 4 meilezing in de Nieuwe Kerk te houden. De populaire schrijfster is daarmee de opvolger van collega Abdelkader Benali. Hij zou de voordracht houden, voorafgaand aan de Dodenherdenking op 4 mei, maar zag daar van af nadat hij grote kritiek had gekregen om antisemitische uitlatingen in het verleden. Van Iperen, die een bestseller schreef met de oorlogsroman ‘t Hooge Nest zegt zeer vereerd te zijn. Ze schrijft ook het boekenweekessay van dit jaar.

Op Twitter noemt de schrijfster het ‘een eer en een verantwoordelijkheid’ dat ze de voordracht mag houden. Ze laat zich niet uit over de affaire Benali. Ook het Comité laat in een persbericht niets los over de affaire en zegt ook niets over de motivatie voor de keuze voor Van Iperen. Volgens experts was zij mogelijk reserve, maar daarover wordt ook niets vermeld. Wel worden de hoogtepunten uit de loopbaan van de schrijfster weergegeven. Uit het persbericht:

‘Van Iperen won in 2016 de Hebban Debuutprijs voor haar debuutroman Schuim der aarde. In 2018 volgde ’t Hooge Nest – dat met de Opzij Literatuurprijs werd bekroond, voor de NS Publieksprijs werd genomineerd en in dertien landen in vertaling uitkomt – over de Joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vele Joodse onderduikers verborgen in het huis waar zij woonden: ’t Hooge Nest in Naarden. 

Van Iperen woont sinds 2012 in ’t Hooge Nest, en stuitte toen ze het huis betrok op de bijzondere geschiedenis van het huis. Ze heeft jaren onderzoek gedaan naar de zussen Brilleslijper en de overige bewoners, en op meeslepende en tegelijk huiveringwekkende wijze verslag gedaan van de systematische en methodische wijze waarop de Joodse bevolking uit Nederland werd getransporteerd, op weg naar het onherroepelijke einde. 

In een interview met NRC Handelsblad in 2019 vertelde Van Iperen: ‘Als we een gesprek willen voeren over onze gedeelde waarden, over collectieve identiteit, moeten we weten wat onze achtergrond is, wat er hier allemaal gebeurd is. Onze collectieve identiteit kunnen we niet blijven baseren op een incompleet verhaal.’ 

In 2020 hield Van Iperen de Cleveringalezing, vernoemd naar de protestrede van de Leidse hoogleraar in november 1940 tegen het ontslag van zijn Joodse collega’s, en de Machiavellilezing, over samenleving en democratie. Voor de Boekenweek van 2021, met het thema Tweestrijd, schrijft zij het Boekenweekessay. De titel luidt: ‘De genocidefax – Wat doe jij als het erop aankomt?’ 

Lees ook:
Benali trekt zich terug als spreker 4 mei-voordracht

Schrijver Abdelkader Benali trekt zich terug als spreker tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk op 4 mei. Hij komt tot deze conclusie op grond van de discussie over uitlatingen die hij in het verleden heeft gedaan, aldus het Nationaal Comite 4 en 5 Mei op haar website. 

Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Roxane van Iperen in plaats van Benali met 4 mei-lezing