Netanyahu ontkent wederom schuld in corruptiezaken tegen hem

Twitter

Opnieuw heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gezegd dat hij onschuldig is in de corruptiezaken die tegen hem lopen. Dat deed hij maandagochtend in de rechtbank in Jeruzalem, waar buiten critici van de premier stonden te demonstreren. De advocaten van de premier vroegen de rechter of bij de rechtsgang met drie of vier maanden wil opschorten. Dit in verband met de vervroegde parlementsverkiezingen van 23 maart. Verder werd kort gesproken over het verdere tijdsschema van de rechtsgang. Vanwege corona was de zitting van maandag al een paar keer verdaagd.

Met mondkapje op en vergezeld van zijn raadsmannen betrad Netanyahu de rechtbank, waarna een korte zitting plaatsvond. Het was de tweede keer dat hij aanwezig was in de zaken tegen hem. Net als op de eerste zitting ontkende bij schuld. De premier ontkende opnieuw schuld. “Ik bevestig het geschreven antwoord dat namens mij is ingediend,” zei Netanyahu, verwijzend naar het verweer van zijn advocaten, een document dat in januari is ingediend. Na twintig minuten verliet hij de rechtszaal. In tegenstelling met zijn eerste bezoek aan de rechtbank had Netanyahu geen uitgebreide verklaring voorbereid.

De hoorzitting eindigde ongeveer vier uur later, zonder onmiddellijke beslissing over het tijdschema voor de bewijsfase van het proces. Het is dus niet duidelijk of de start daarvan zal worden uitgesteld tot na de Knesset-verkiezingen van 23 maart, zoals de advocaten van Netanyahu hadden verzocht. Ook werd nog niet duidelijk of en in welke mate Netanyahu straks de hoorzittingen moet bijwonen. In principe wordt uitgegaan van drie inhoudelijke zittingen per week. Als hij dan nog premier is, zou het aanwezig zijn bij alle zittingen hem veel tijd kosten, aangezien hij het land ook nog moet besturen. Mogelijk wacht de rechtbank eerst de verkiezingen af.

In de rechtbank zijn twee zalen vrijgespeeld voor het Netanyahu-proces. In een ervan konden journalisten alles volgen. Er werd niets live uitgezonden op televisie. Wel konden de journalisten een live-registratie van CCTV zien. Netanyahu staat in drie zaken terecht voor fraude, omkoping en het schenden van het vertrouwen. Zo zou hij onder meer een mediabedrijf hebben omgekocht om positieve berichten over hem de wereld in te sturen. Ondanks het proces, dat zich al jaren voortsleept, hoeft de premier niet af te treden. Mocht het tot een veroordeling komen als hij nog in functie is, dan moet hij wel gedwongen aftreden. Netanyahu wordt ervan beschuldigd zijn politieke leven zo lang mogelijk te willen rekken om aan snelle vervolging te ontkomen.Categorie: |

Home » Nieuws » Netanyahu ontkent wederom schuld in corruptiezaken tegen hem