Hoe gaat het met de sjoels en de sneeuw? – ZoomZitz podcast van de week

YouTube

De sneeuwstorm speelt ook de heren van ZoomZitz parten, de wekelijkse podcast tussen Amsterdam en Jeruzalem. Hoe gaat het met de sneeuw en in het bijzonder, sjoels in de sneeuw. Deze week wordt ook gesproken over een onderzoek van journalist Stijn Reurs over Nederlanders die fout waren in de jaren ’40-’45. In het artikel laat Reurs een hoogbejaarde zoon van een man die in de oorlog Auschwitzbewaker zou zijn geweest onbelemmerd aan het woord over het leed dat zijn vader zou zijn overkomen.

Het artikel ‘Tot aan de deuren van de gaskamers werkten in Auschwitz Nederlandse SS’ers’ verscheen op Holocaust Memorial Day in dagblad Trouw en viel de makers van ZoomZitz op. De Zoomzitz-makers ontdekten dat Reurs al meer dan tien jaar een fascinatie voor foute Nederlanders koestert. Zelf zet hij als hij het over SS’ers heeft de woorden foute Nederlanders tussen aanhalingstekens. Reurs spreekt over eenzijdige berichtgeving over de Sjoa als je daarover in de klas leert vanuit het leed van de Joden. Het woord fout schrijft hij tussen aanhalingstekens.


Ronnie Eisemann verbaast zich over het artikel: “Het is dat politiek correcte denken dat er voor zorgt dat je op de dag dat de wereld de moord op de Joden in de Sjoa en de bevrijding van Auschwitz herdenkt, dat je de daders, de moordenaars van Auschwitz in de belangstelling plaatst. Het omgekeerde beweren van het leed dat aandacht verdient.” Ook Ruben Vis verbaast zich over het verhaal. “Hij noemt hoe er met Nederlandse SS’ers na de oorlog is omgegaan ‘een nationale tragedie’,” aldus Vis. Auteur Reurs heeft een zoon van een oud-SS’er geïnterviewd en een podium gegeven. Het artikel staat op een site die wordt gesponsord door het Nationaal Comité 4 en 5 Mei. Jair Eisenmann: “Wordt het niet gewoon tijd dat daar een nieuw bestuur komt?” Morgen meer over dit artikel op Jonet.nl.

Andere onderwerpen in ZoomZitz:

– Als Biden de vaccins nationaliseert… dreigt er een wereldwijde vaccin-oorlog?
– In Israel is een coronamedicijn in vergaande ontwikkeling.
– Arabische inwoners van Israel gaan deze keer op Netanyahu stemmen.
– Achterkleinkind van Nederlandse verzetsstrijders dreigt Israel te worden uitgezet
– Lekker, met je cabriootje in de sneeuw. En de treinen, eerst zouden ze gewoon rijden en plotseling ‘alle treinverkeer ligt plat’.
– De politiekIn Nederland doen 37 partijen mee aan de verkiezingen, waar begin je aan…?! Maar in Israel zijn het er zelfs 39 dit jaar. Jair legt uit waarom.
– De sport: Ziet Ron een kans om Haller toch speelgerechtigd te krijgen in de UEFA wedstrijden?

Over ZoomZitz
ZoomZitz is een podcast vanuit een Joods perspectief, maar niet alleen over Joodse onderwerpen. Het programma wordt door Joodse makers gemaakt en staat stil bij de waan van de dag. De presentatie is in handen van advocaat Ronnie Eisenmann, NIK-secretaris Ruben Vis en voorzitter Jaïr Eisenmann van de Stichting Gilat. Iedere zondag nemen ze in een half uur tot drie kwartier het nieuws van de laatste week door. Hetzelfde geldt voor actuele ontwikkelingen in Joods Nederland en de Joodse wereld. De drie vrienden maken de podcast in hun vrije tijd, maar het is geen hobbyproject. Vis: “We willen het blijven doen zolang het leuk is.”

Lees meer over ZoomZitz:
Ruben Vis en gebroeders Eisenmann maken nieuwe postcast ZoomZitz

“Het heet ZoomZitz, omdat het inzoomt op het nieuws en een programma is waar de luisteraar eens goed naar gaat zitten,” vertelt Ruben Vis aan Jonet.nl. Hij is de bedenker van de naam en benaderde zijn twee vrienden, de gebroeders Eisenmann. “Zij hadden het idee om een podcast te maken tussen Amsterdam en Jeruzalem. Wat voor een nieuws is er in beide steden? Yaïr doet mee vanuit Israël, want hij is medio december op aliya gegaan.”Categorie: |

Home » Nieuws » Hoe gaat het met de sjoels en de sneeuw? – ZoomZitz podcast van de week