Abdelkader Benali trekt zich terug als spreker 4 mei-voordracht

Schrijver Abdelkader Benali trekt zich terug als spreker tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk op 4 mei. Hij komt tot deze conclusie op grond van de discussie over uitlatingen die hij in het verleden heeft gedaan, aldus het Nationaal Comite 4 en 5 Mei op haar website. “Op 4 mei komen we bij elkaar om te herdenken en de discussie rond mijn uitlatingen mag mensen daarbij niet hinderen. Daarom heb ik besloten dat het beter is als een ander de lezing houdt,” zegt Benali in een bericht. Op Twitter: ‘Ik trek me terug. Helaas, maar het is niet anders. Er mag op dat podium geen seconde twijfel zijn. En daarom heb ik deze beslissing genomen. Ik wens jullie allemaal veel wijsheid, liefde en compassie’.

Van het Comité
‘Benali heeft tijdens diverse andere herdenkingen en gelegenheden gesproken en stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Bij die gelegenheden werd hij juist geroemd om zijn inlevingsvermogen’, aldus het Comité in het persbericht. ‘Hij heeft zich daarbij altijd zeer begaan getoond met de oorlogsslachtoffers. Om die reden had het Nationaal Comité 4 en 5 mei Benali uitgenodigd’. Het Comité begrijpt en respecteert zijn keuze en betreurt de ontstane onrust. 

Storm van kritiek
Nadat het Comité op maandag bekend maakte dat Benali de voordracht zou houden, barstte op Twitter en Facebook een storm van kritiek los. Voornamelijk Joodse en rechtse social mediagebruikers spraken schande van het besluit, omdat Benali zich in het verleden antisemitisch heeft uitgelaten. Zo liep de auteur ooit leeg over ‘teveel Joden in Amsterdam-Zuid’. Dat meldde journalist Harald Doornbos in 2010 in een artikel. Benali: ‘En het vervelendste is: het zijn zoveel Joden! Amsterdamse Joden. Je voelt je als Marokkaan nauwelijks op je gemak. Het lijkt Israël wel. Heel irritant allemaal’.

Boze brieven
Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), maar ook het Nationaal Comité 4 en 5 Mei kreeg veel boze brieven en reacties binnen. Ook CIDI-directeur Hannah Luden stelde dat het geen pas geeft als Benali de lezing zou houden. Zelf vond de schrijver dat zijn uitspraken te letterlijk waren genomen. Hij had ze in ‘een dronken bui’ geuit, het was maar een grapje. “Het was zwarte humor, ironie en meligheid, achteraf gezien misplaatst,” aldus Benali tegen Het Parool. Hij deed de uitspraken bij Doornbos in 2006 in Libanon, waar het toen oorlog was. “Er waren bombardementen en we lagen op de grond, ik dronk een wijntje. We bliezen stoom af tijdens die borrel.”

Links Twitter
Waar Benali zich eerst verdedigde, legt hij nu het hoofd in de schoot en trekt hij zich terug. Op Twitter wordt dit in linkse hoek betreurd. ‘Ach nee. Wat vreselijk onterecht, al die zooi die je over je heen gekregen hebt. Hou je taai’, twittert het prominente Amsterdamse GroenLinks-raadslid Tirza de Fockert, waarop activist en BIJ1-sympatisant en activist Frank van de Linde reageert met: ‘Dit heeft alles te maken met feit dat jullie (= @groenlinks) geen hard standpunt durven in te nemen over CIDI en CJO. Wat CIDI en CJO hier geflikt hebben – wederom – is onacceptabel. Ze komen hier keer op keer mee weg omdat jullie als @groenlinks geen ruggengraat hebben’. Anderen treuren ook. SP-Tweede Kamerlid Saadet Karabulut: ‘Ach, nee. Wat een treurnis’ en historica Nadia Bouras: ‘Wat een narigheid en treurnis. Veel sterkte.’

Rechts Twitter
In de rechtse hoek wordt anders gereageerd. Natasja Dankers twittert: ‘Goedzo. en nu beter je huiswerk doen @4en5mei’. Verder is er @huhesas. Zij schrijft: ‘Goede beslissing van Benali. Comité moet echt in een hoekje gaan zitten en zich schamen. Dit had allemaal niet gehoeven als ze zich beter hadden ingelezen’. Ook is er een kritische noot van ‘Marie heeft een mening’. Zij twittert: ‘4 en 5 mei alleen over de Jodenvervolging laten gaan is niet inclusief genoeg. We zijn op weg naar een hippe BLM/Antifa invulling. Zij vechten tenslotte tegen de nieuwe fascisten & white supremacy. Vorig jaar met Grunberg de eerste stap, dit jaar Benali en volgend jaar Afriyie’.

Het komt goed
Benali zelf uit zich ook op Twitter. Hij schrijft: ‘Ik heb gesprekken gehad met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschappen, pittige maar ook goede gesprekken. Zij waren van goede wil. Helaas moesten ze concluderen dat er niet genoeg draagvlak is voor mijn voordracht. Ik respecteer dat. (Geen ironie!)’ En: ‘mijn lezing zal wel gewoon gepubliceerd worden zodat iedereen die wil hoogte kan nemen van mijn drijfveren en denkbeelden, op papier, @arbeiderspers komt later met een persbericht. Aan iedereen: blijf waakzaam! Dit zijn heftige tijden. Kies je partners zorgvuldig, wees liefdevol en laat haat je niet regeren. Koel hoofd en warm hart. Het komt goed’.

Lees ook:
Abelkader Benali in de verdediging: ‘Ik zei het in een dronken bui’

Schrijver Abdelkader Benali verdedigt zich tegen de aantijgingen dat hij een Jodenhater zou zijn. In 2006 deed hij in Libanon antisemitische uitspraken over Joden, hetgeen vier jaar later naar buiten zou komen in een column van zijn gesprekspartner van toen. Volgens hem was hij in Beiroet dronken en is het uit de context gehaald.



Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Abdelkader Benali trekt zich terug als spreker 4 mei-voordracht