Anne Frank Stichting neemt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs in ontvangst

Cultuurfonds, JLoesberg

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2022 is maandag door koningin Máxima uitgereikt aan de Anne Frank Stichting. Dat gebeurde in Amsterdam-Noord. Het gaat om een culturele oeuvreprijs waaraan honderdduizend euro verbonden is. De stichting wil het prijzengeld inzetten voor een audiotour voor kinderen en jongeren, zodat ook voor hen het verhaal van Anne Frank gaat leven in het Achterhuis. In deze speciale audiotour zullen soms andere thema’s behandeld worden en de verhalen op een andere manier verteld worden. De tour wordt vertaald in negen talen, waaronder het Hebreeuws. 

In het STRAAT Museum voor street art nam stichting-directeur Ronald Leopold de prijs in ontvangst. “‘Wij zijn enorm blij met deze prijs,” zegt hij. “Het is een eerbetoon aan de nagedachtenis van Anne Frank, wiens leven en woorden nog altijd jongeren wereldwijd inspireert.” Hoewel het leven van een jongere van nu en dat van Anne Frank in 1944 sterk van elkaar verschilt, delen ze de droom van gelijke rechten voor iedereen, van een open en vrije samenleving, van jezelf kunnen zijn, aldus Leopold. “Wij willen daar als Anne Frank Stichting met vernieuwende educatieve programma’s en producten graag aan bijdragen, conform de missie die wij van Otto Frank, Annes vader, hebben meegekregen.”

Directeur Cathelijne Broers van het Prins Bernhard Cultuurfonds noemt de Anne Frank Stichting ‘en mooie en terechte winnaar’ van de prijs. “Deze Stichting brengt al decennialang het levensverhaal en gedachtegoed van Anne Frank op een creatieve en inspirerende manier wereldwijd onder de aandacht. Met ingenieuze digitale en educatieve oplossingen wijzen ze op de gevaren van antisemitisme, racisme en discriminatie en tegelijk op het belang van vrijheid, gelijke rechten en democratie.”

De adviescommissie van het Cultuurfonds onderbouwt haar advies om de prijs aan de Anne Frank Stichting te geven. ‘Het dagboek van Anne Frank is wereldberoemd en het Achterhuis is een van de belangrijkste erfgoedlocaties in Nederland. Sinds 2006 is Anne Frank opgenomen in de Nederlandse canon. De Stichting haakt zo nodig in op de actualiteit, zoals bij het educatieve programma voor politieteams, maar geeft ook blijk van uitzonderlijk doorzettingsvermogen, zoals bij de oplevering van de website waarop alle manuscripten van Anne Frank voor het eerst bij elkaar zijn gebracht en in een historisch kader zijn geplaatst. Een waar huzarenstukje.”

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs wordt uitgereikt aan ‘ ‘een persoon of instelling met een grote staat van dienst op het gebied van cultuur of natuur in Nederland’. Het is de dertiende keer dat koningin Máxima de prijs heeft overhandigd. Eerder gaf ze hem aan de IVN Natuureducatie (2021), ISH Dance Collective (2020) molenvereniging de Hollandsche Molen (2019) Reinbert de Leeuw (2018), Geert Mak (2017), Heddy Honigmann (2016), Francine Houben (2015), Johan Simons (2014), Piet Oudolf (2013), Lidewij Edelkoort (2012), Anton Corbijn (2011) en het Orkest van de Achttiende Eeuw (2010).

Lees ook:
Anne Frank Stichting krijgt prijs uit handen van koningin Máxima

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft haar jaarlijkse prijs aan de Anne Frank Stichting toegekend vanwege de decennialange inzet om het levensverhaal en het gedachtegoed van Anne Frank op een creatieve en inspirerende manier onder de aandacht te brengen, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.




Beeldmerk Jonet.nl.Waardeert u dit artikel?

Donatie
Betaalmethode
American Express
Discover
MasterCard
Visa
Maestro
Ondersteunde creditcards: American Express, Discover, MasterCard, Visa, Maestro
 
Kies uw betaalmethode
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil je meer informatie of een hoger bedrag doneren? Ga naar jonet.nl/doneren

Categorie:

Home » Nieuws » Anne Frank Stichting neemt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs in ontvangst