Duitsland komt met 10 miljoen euro extra voor ondersteuning Joods leven

Duitsland
wiki

De Joodse gemeenschap van Duitsland krijgt vanaf volgend jaar tien miljoen euro extra voor de ondersteuning van het Joodse leven. Ook antisemitisme-bestrijding valt eronder. Het bedrag werd donderdag besproken in de jaarlijkse begrotingsbehandeling in de Bondsdag. Coalitiepartijen SPD, Grünen en FDP, en oppositiepartij CDU/CSU kregen er de handen voor op elkaar. In Duitsland staat het Joodse leven onder druk vanwege toenemende dreiging en Jodenhaat. De jaarlijkse financiering van de Joodse gemeenschap gaat volgend jaar omhoog van dertien naar 23 miljoen euro.

Het overheidsgeld is bedoeld ter ondersteuning van Joodse instellingen, projecten en Joods leven. Het gaat onder meer naar fondsen voor de bouw van een synagoge in Berlijn-Wilmersdorf, de Yad Vashem Vriendenkring en het Tikvah Instituut. In het debat van donderdag bedankte minister Nancy Faeser (SPD) van Binnenlandse Zaken de coalitiefracties voor de forse verhoging van de middelen. De strijd tegen antisemitisme ‘is een van de grootste taken voor ons’, aldus Faeser. Ze benadrukte dat de helft van het budget, ruim zes miljard euro, bestemd is voor het verbeteren van de veiligheid van Joods Duitsland.

Antisemitisme bestrijden
In het Duitse parlement klonken veel positieve bewoordingen vanuit de fracties van de ‘Stoplichtcoalitie’ van bondskanselier Olaf Scholz (SPD). Bondsdaglid Thorsten Lieb stond stil bij de schoten die bij een synagoge in Essen zijn gelost. “Zolang een Joodse instelling in dit land onder politiebescherming moet staan, zijn wij als politici eraan gehouden om er alles aan te doen ervoor te zorgen dat het antisemitisme in dit land wordt bestreden, zeker op lange termijn,” zei de FDP’er.

Grünen
Opvallend was de bijdrage van de Groene parlementariër Marlene Schönberger. “In tegenstelling tot wat veel mensen denken, vinden de meeste antisemitische aanvallen plaats onder de grens van de strafbaarheid. Bijvoorbeeld wanneer wordt beweerd dat Israël concentratiekampen gaat bouwen, wanneer Sjoa-grappen worden gemaakt, … wanneer gedichten worden geschreven ‘met de laatste inkt’, wanneer een toneelstuk wordt opgevoerd vol antisemitische stereotypen en Sjoa-relativeringen. De lijst is eindeloos.”

Geen holle frasen
De Beierse politica prees het werk van het Duitse antisemitisme-meldpunt, maar wees de aanwezigen erop dat er vanuit de Duitse samenleving een gebrek aan interesse is in het onderwerp antisemitisme. “De Stoplichtcoalitie wil met de budgetverhoging het goede voorbeeld geven. Duidelijke actie in plaats van holle frasen,” aldus Schönberger. De extra gelden komen bovenop de genoegdoening van de Duitse overheid aan de nabestaanden van het bloedbad van München 1972. De Centrale Raad voor de Joden van Duitsland is positief over het besluit van de Bondsdag. Woensdag komt de Duitse antisemitisme-coördinator met een strategisch plan voor het bestrijden van antisemitisme in Duitsland.

Schuster herkozen
In een algemene vergadering van de Centrale Raad van Joden in Duitsland, op zondag, is zittend voorzitter Roland Schuster herkozen voor een derde termijn van vier jaar. Hij kreeg 79 van de 88 uitgebrachte stemmen. “In mijn derde ambtstermijn als president wil ik meer nadruk leggen op de positieve elementen van het Jodendom in Duitsland,” zei Schuster. “We willen niet altijd alleen morele vermaners zijn, maar ook antwoorden vinden op de sociale vragen van onze tijd en zo ook ontmoetingen creëren en vooroordelen doorbreken.” De focus ligt op de opening van de Joodse Academie van de Centrale Raad in Frankfurt, die gepland staat voor het voorjaar van 2024.

Lees ook:
Nabestaanden ‘München ’72’ en Duitse regering komen toch tot overeenkomst

De nabestaanden van de slachtoffers van het Bloedbad van München hebben alsnog een overeenkomst bereikt met de Duitse regering over genoegdoening en financiële compensatie. Het gaat niet alleen om schadevergoeding, maar ook om erkenning en betalingen door bondsland Beieren en de stad München. Ook komt er een commissie van Duitse en Israëlische historici die de gebeurtenissen van 1972 zal onderzoeken. 

Categorie: |

Home » Nieuws » Duitsland komt met 10 miljoen euro extra voor ondersteuning Joods leven