Trump dineerde met Kanye West en extreem-rechtse voorman Nick Fuentes

Twitter

Donald Trump heeft vorige week dinsdag een etentje gehad met de antisemitische rapper Kanye West en de prominente rechts-extremist Nick Fuentes. Beide heren waren bij de Amerikaanse ex-president te gast op diens vakantievilla Mar-a-Lago in Florida. Beiden staan bekend om hun antisemitische uitlatingen en opvattingen. Democraten en anti-racistische groepen hebben grote kritiek geuit op Trump, die stelde niet geweten te hebben dat Fuentes zou meekomen met West, alias Ye. Die laatste hoopt Trumps toekomstige vicepresidentskandidaat te worden.

‘Niet geïnformeerd’
“Kanye West wilde erg graag Mar-a-Lago bezoeken,” zei Trump op vrijdag in een verklaring. “Onze diner-afspraak was bedoeld voor Kanye en mij alleen, maar hij arriveerde met een gast die ik nog nooit had ontmoet en waar ik niets vanaf wist.” Wel of niet op de hoogte, Trump wordt door zijn tegenstanders aangevallen op het voorval, die zeggen dat hij anti-Joodse groepen zo tegemoet komt. Mensen binnen en buiten de Republikeinse partij maken zich al langer zorgen over de komst en groei van rechts-extremisme binnen de partij. Vanuit de partij blijft het vooralsnog stil, aldus CNN. Zijn oud-ambassadeur in Israël, David Friedman, heeft wel kritiek geuit.

West ‘running mate’
Trump kondigde vorige week aan in 2024 opnieuw een gooi te doen naar het presidentschap. West, die eerder al zei zichzelf in 2024 kandidaat te stellen voor het hoogste ambt van de VS, verkondigde daags na zijn bezoek aan Mar-a-Lago dat hij Trump had gevraagd om zijn kandidaat te worden voor het vicepresidentschap. In de video waarin de rapper dit verkondigt, beweert hij dat Trump tegen hem begon te schreeuwen over het idee om zich kandidaat te stellen en hem vertelde dat hij dan zou verliezen. Fuentes (24) is oprichter van de America First Political Action Committee en is een Sjoa-ontkenner.


Roe vs. Wade
Kanye West kwam vorige maand in opspraak na antisemitische uitlatingen op sociale media. Hij werd van verschillende platforms verbannen en raakte ook belangrijke sponsors kwijt. Fuentes staat bekent als een zogeheten ‘white supremacist’, die tegen Joden is. Hij verwierf bekendheid na deelname aan de blanke supremacistische Unite the Right-bijeenkomst in Charlottesville, in 2017. Hij zei toen dat ‘Joden in de weg stonden’ van de omverwerping van Roe vs. Wade, de regeling die tot voor kort abortus overal in Amerika mogelijk maakte.  

Lees ook:
West verbannen van social media na antisemitische berichten

Rapper Kanye West kan niet langer gebruik maken van Twitter en Instagram. De maatregel volgt op verschillende antisemitische berichten die de omstreden rapper dit weekend plaatste op social media.

Categorie:

Home » Nieuws » Trump dineerde met Kanye West en extreem-rechtse voorman Nick Fuentes